Andrej Fadejev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Andrej Fadeyev»)
Andrej Fadejev
Født31. des. 1789Rediger på Wikidata
Kingisepp
Død28. aug. 1867Rediger på Wikidata (77 år)
Tbilisi
BeskjeftigelseKontorfullmektig Rediger på Wikidata
EktefelleHelena Fadejeva
FarMikhail Iljitsj Fadejev
MorJekaterina Andrejevna fon Krauze
BarnJelena Fadejeva
Rostislav Fadeyev
Jekaterina Andrejevna Fadejeva
GravlagtTbilisi
UtmerkelserDen hvite ørns orden
3. klasse av Sankt Vladimirs orden
1. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen

Andrej Mikhajlovitsj Fadejev (russisk: Андре́й Миха́йлович Фаде́ев, født 31. desember 1789 i St. Petersburg-guvernementet, død 28. august 1867 i Tbilisi, Georgia) var en hemmelig rådgiver av tsaren, guvernør i Saratov, deretter i Tbilisi, og senere en høyt rangert offiser i provinsen Zakavkazskom. Andrej Fadejev var far og bestefar til en rekke kjente personer i Russland.

Andrej Fadejev kom fra en familie med sterke militære bånd. Faren Pjotr Mikhajlovitsj var kaptein i hæren under Peter I av Russland, og døde i slaget ved Poltava. Bestefaren Ilja Petrovitsj døde av skadene han ble påført under den russisk-østerrikske tyrkerkrig på slutten av regjeringstiden til Anna av Russland. Hans bror Mikhail ble drept under Napoleons felttog i Russland 1812.

I 1813 giftet han seg med prinsesse Jelena Pavlovna Dolgorukij, en språkmektig tegner og botaniker som bidro med dusinvis av bøker om arkeologi, numismatikk og botanikk.

Andrej Fadejev ble tidlig titulert rådgiver av tsaren. Mellom 1817 og 1834 tjenestegjorde han som leder over russiske innflyttere i Jekaterinoslav. Han ble deretter overført til Odessa hvor han var medlem av komitéen for innflyttere i den sørlige kanten av Russland. Der møtte han, og bodde en tid sammen med, poeten Aleksandr Pusjkin, i dennes tid i eksil i Chișinău. Fadejev beskrev en rekke episoder fra Pusjkins opphold i den sørlige delen av det russiske keiserdømme, som utgjør et viktig kildemateriale i det vi vet om Pusjkins biografi.

I 1837 ble Fadejev utnevnt til å tjenestegjøre i Astrakhan, hvor han i to år arbeidet som ledende tilsynsmann for nomadiske stammer. I 1839 ble han overført til Saratov, hvor han ble utnevnt til overhode for statlig eiendom i kjølvannet av den tidligere guvernøren Bolvileras bortgang. I 1841 foreslo Pavel Kiseljov overfor Nikolaj I av Russland å utnevne Fadejev til guvernør. Den 17. april 1841 ble han formelt innsatt i embedet.

I sin nye stilling brukte Fadejev mye tid på å oppheve motsetningene mellom byene og landsbyene i Saratov. Han besøkte den tyske kolonien, Raskolnitsji Skity og salt-industrien i Elton. I provinsens ulike byer og landsbyer besøkte han ofte sykehus, fengsler, politistasjoner, domstoler og skoler og var et vanlig syn i det offentlige rom.

Referanser[rediger | rediger kilde]