Anders Jahres Humanitære Stiftelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anders Jahres Humanitære Stiftelse
TypeStiftelse
Org.nummer974 436 965
Stiftet9. mars 1967
LandNorge
HovedkontorSandefjord
DirektørAnne-Merethe Lie Solberg
Inntekt23,5 millioner (2010)
Nettstedhttp://www.ajhs.no/

Anders Jahres Humanitære Stiftelse er en norsk stiftelse som ble opprettet av skipsrederen Anders Jahre fra Sandefjord i 1966. Stiftelsen har som formål å støtte tiltak av humanitær, kulturell og sosial art i Norge, med særlig vekt på virksomheter i Sandefjord og Vestfold fylke for øvrig. Under sosiale tiltak skal spesielt hensyn tas til omsorg for eldre.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Anders Jahres Humanitære Stiftelse er etablert ved to gavebrev av 28. desember 1966 fra Anders Jahre på vegne av Anders Jahres Rederi A/S og Anders Jahres Rederi II A/S som han var eneeier av. Den opprinnelige grunnkapital var kr 20 mill. I 1973 ble stiftelsen tilført enda to gavebrev fra Anders Jahre på henholdsvis 20 000 aksjer i Aksjeselskapet Kosmos, kursverdi den gang ca. kr 17 mill, samt ytterligere 20 000 aksjer til kursverdi den gang ca. kr 20 mill.

Stiftelsen har siden 1990 utdelt Anders Jahres kulturpris. Kulturprisen skal være en æresbelønning til norske eller utenlandske personer eller institusjoner som har gjort en fremdragende innsats fortrinnsvis for norsk kulturliv. I 1996 ble det også besluttet å utdele Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere. Vinneren av Anders Jahres Kulturpris anmodes om å utpeke en yngre, talentfull person til å motta Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere, normalt innenfor sitt eget virkefelt.

Prisbeløpet fastsettes av styret for hver enkelt utdeling. Styret foretar utdeling en gang i året, innen utgangen av juni. Det er til nå utdelt totalt nesten 170 mill. kroner til de fastsatte formål.

Anders Jahre opprettet allerede i 1953 sitt «fond til vitenskapelig fremme». Fondet støtter medisinsk og juridisk forskning fortrinnsvis ved Universitetet i Oslo og forskning på kjemiens og skipsbyggingens område fortrinnsvis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Fondet har utdelt mer enn 200 mill. kroner til de fastsatte formål.

Styre[rediger | rediger kilde]

Direktør[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]