Anders Hejlsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anders Hejlsberg
Anders Hejlsberg.jpg
Født2. desember 1960 (58 år)
København
Utdannet ved Danmarks Tekniske Universitet
Beskjeftigelse Programmerer, systems architect, informatiker
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelser IT-prisen (2014)

Anders Hejlsberg (født 2. desember 1960 i København i Danmark) er en innflytelsesrik dansk programmerer. Han studerte til ingeniørDanmarks Ingeniørakademi, men fullførte aldri.

I 1980 begynte Hejlsberg å skrive programmer til mikrodatamaskinen Nascom, deriblant en Pascal-kompilator. I første omgang ble den markedsført som Blue Label Pascal compiler til Nascom-2. Han skrev den snart om til operativsystemene CP/M og MS-DOS og markedsførte den i første omgang som Compass Pascal og siden som Poly Pascal. Etter at kompilatoren ble solgt til Borland ble den markedsført som Turbo Pascal, som ble den mest populære kommersielle Pascal-kompilatoren for MS-DOS maskiner noensinne. Den første utgaven av denne kompileren kom på markedet i 1983.

Som en del av avtalen ble Hejlsberg et av de opprinnelige medlemmene av Borland, hvor han ble til 1996 som sjefsingeniør. I sin tid hos Borland videreutviklet han Turbo Pascal, og endte med å bli hovedansvarlig for utviklingen av Delphi, Turbo Pascals etterfølger.

I 1996 forlot Hejlsberg Borland til fordel for Microsoft, hvor han var mannen bak J++ og Windows Foundation Classes. Senere ble han leder for gruppen som utviklet C#.

I 2000 mottok han databladet «Dr. Dobb» sin pris «Excellence in Programming» for sitt arbeide med Turbo Pascal, Delphi, C# og Microsoft .NET Framework.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Intervjuer[rediger | rediger kilde]