Anders Hejlsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anders Hejlsberg
Anders Hejlsberg.jpg
Født2. des. 1960Rediger på Wikidata (61 år)
Danmark[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Programmerer, systemarkitekt, informatikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Danmarks Tekniske UniversitetRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Utmerkelser IT-prisen (2014)Rediger på Wikidata

Anders Hejlsberg (født 2. desember 1960 i København i Danmark) er en innflytelsesrik dansk programmerer. Han studerte til ingeniørDanmarks Ingeniørakademi, men fullførte aldri.

I 1980 begynte Hejlsberg å skrive programmer til mikrodatamaskinen Nascom, deriblant en Pascal-kompilator. I første omgang ble den markedsført som Blue Label Pascal compiler til Nascom-2. Han skrev den snart om til operativsystemene CP/M og MS-DOS og markedsførte den i første omgang som Compass Pascal og siden som Poly Pascal. Etter at kompilatoren ble solgt til Borland ble den markedsført som Turbo Pascal, som ble den mest populære kommersielle Pascal-kompilatoren for MS-DOS maskiner noensinne. Den første utgaven av denne kompileren kom på markedet i 1983.

Som en del av avtalen ble Hejlsberg et av de opprinnelige medlemmene av Borland, hvor han ble til 1996 som sjefsingeniør. I sin tid hos Borland videreutviklet han Turbo Pascal, og endte med å bli hovedansvarlig for utviklingen av Delphi, Turbo Pascals etterfølger.

I 1996 forlot Hejlsberg Borland til fordel for Microsoft, hvor han var mannen bak J++ og Windows Foundation Classes. Senere ble han leder for gruppen som utviklet C#.

I 2000 mottok han databladet «Dr. Dobb» sin pris «Excellence in Programming» for sitt arbeide med Turbo Pascal, Delphi, C# og Microsoft .NET Framework.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danmark, GND-ID 107108299X, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Intervjuer[rediger | rediger kilde]