Anatolij Lunatsjarskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anatolij Lunatjarskij portrettert av Albert Engström i Moskva 1923.
Anatolij Lunatsjarskij, 1925

Anatolij Vasiljevitsj Lunatsjarskij (russisk: Анато́лий Васи́льевич Лунача́рский, født 23. november 1875 i Poltava, død 28. desember 1933 i Menton i Frankrike) var en sovjetisk politiker og forfatter.

Lunartsjarskij var fra sitt 17e år aktiv i det russiske sosialdemokratiske parti og sluttet seg i 1904 til dens bolsjevikfraksjon. Da han i 1909 forsøkte å utvikle den marxistiske lære fra den idealistiske filosofis standpunkt og samtidig sammen med Maksim Gorkij og andre forsøkte å grunnlegge en ateistisk religion, hvis innerste vesen skulle være «dyrkelsen av menneskehetens ypperste egenskaper», ble han angrepet av Lenin og isolert fra bolsjevikpartiet.

I 1917 slutten han seg definitivt til bolsjevikpartiet og ble folkekommissar for undervisningsvesenet.

Som folkekommissar for undervisningsvesenet 1917–1929 forsøkte Lunatsjarskij å bygge broer mellom marxismen og forskerverdenen på den ene side, til kulturpersonligheter fra tiden før oktoberrevolusjonen.

Han skrev en mengde artikler om litteratur, teater, musikk, maleri og lignende, og en rekke teaterstykker. Blant hans verker kan nevnes Faust og byen (1918), Oliver Cromwell (1920) og Foma Kampanella (1922). Etter den andre verdenskrigs slutt i 1945 ble Lunatsjarskijs stykke Den befridde Don Quijote (1925) på Volkstheater i Wien.

I 1933 ble han utnevnt til ambassadør i Spania, men døde på vei til Madrid. Samme år brente nasjonalsosialister Anatolij Lunatsjarskijs kulturpolitiske skrift om arbeiderklassens kulturoppgaver,[1] sammen med den tyske utgave av hans teaterstykke Der befreite Don Quichote under de landsomfattende bokbålene i Nazityskland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Arbetarklassens kulturuppgifter (Stockholm: Fram, 1920) 44 s.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kulturaufgaben der Arbeiterklasse. Allgemeine Kultur und Klassenkultur (Berlin, Verlag Die Aktion 1919) 29 s.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]