Anatolij Durov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anatolij Durov
AnatolyDurov Serbia 1921.jpg
Født8. desember 1887
St. Petersburg
Død19. november 1928 (40 år)
Izjevsk
Gravlagt Taganrog
Beskjeftigelse Sirkusartist
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen

Anatolij Durov (russisk: Дуров, Анатолий Анатольевич) (født 1887, død 1928) var en berømt, russisk dyretemmer. Han var medlem av sirkusfamilien Durov som bidro til å høyne statusen til russisk sirkus.

Hans oldemor Nadezhda Durova var den første kvinnelige offiser i den russiske hæren, og som soldat kjempet hun i det russiske kavaleriet under krigen mot Napoleon. Hans mor Tereza Durova (født Stadler) var en talentfull sirkusrytterske av tysk opprinnelse. Hun var innehaver av det bayerske sirkus. Etter en lang og vellykket turne ble hun værende i Russland for godt. Hans far Anatolij Durov den eldre var født inn i en adelsfamilie. Han høstet stor popularitet med sine klovnenumre.

Anatolij den yngre hadde sin debut i 1914] i brødre Nikitins sirkus i Rjazan. Hans virkelig berømmelse kom etter den russiske revolusjon, da unge Anatolij Durov opptrådte med en stor gruppe forskjellige dyr. I 1921 begynte han sin utenlandsturne. I Serbia opptrådte han i Subotica i varieteen Alhambra, i Zagreb i en konserthall, i Sarajevo i Vinterhagen. I november 1921 underskrev han en kontrakt pålydende 500 000 kroner for forestillinger med det internasjonale sirkuset Orpheus i de østerrikske byene Graz og Wien.

I 1922–23 reiste han med gjestespill gjennom hele Italia og opptrådte i Roma, Milano, Padova, Genova, Bari, Venezia, Bologna, Treviso, Adria og andre byer. Dronning Elena av Italia ba ham om å gi en privat forestilling i hennes kongelige villa. Hans dresserte hund Petti bodde i tre dager i dronningens gemakker. Dronning Elena sendte et takkebrev til Anatolij Durov.


Etter å ha turnert rundt Europa og Amerika kom Durov tilbake til Sovjet-Russland og skapte et underholdningsprogram som var uten like i verden. Dette programmet vant internasjonal anerkjennelse. Senere flyttet han til Taganrog (1926) og grunnla Taganrogs dyreteater.

Durov døde ung i 1928. Hans nieser Vladimir og Jurij Durov fortsatte hans tradisjoner. Nå eksisterer Durov Teater i Moskva under ledelse av Tereza Durova, Anatolijs niese.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]