Hopp til innhold

Anaglyf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stereobilde behandlet anaglyfisk med filtre for rød (venstre øye) og cyan (høyre øye).
(Bør ses med 3D-briller).
Originalbildet som stereogram – tilhørende anaglyfen overfor.

Anaglyf er et opphøyd arbeid, og det motsatte av diglyf. Anaglyfbilder eller -film er en 3D-teknikk hvor motivet er beregnet på å bli sett gjennom en brille med to filtre i hver sin farge. Derved oppfatter hvert øye kun et av de to bildene som er kombinert i motivet.

Det ene bildet, som er tatt mest fra venstre blir kun vist med røde farger, mens det andre tatt lenger til høyre, kun blir vist i blå/grønne (cyan)farger. Når man heretter tar et par spesielle briller på med rødt venstreglass og cyan høyreglass, ser venstre øye kun det venstre bildet og høyre øye kun det høyre bildet. Resultatet er at hjernen genererer et samlet bilde med dybde som vi kjenner fra virkeligheten.

Samme virkning kan oppnås med polaroidbriller, hvor det i stedet for farger brukes filtre med hver sin polariseringsretning eller via elektroniske briller med LCD-teknikk, men disse teknikkene hører ikke inn under betegnelsen anaglyf.

3D-film beregnet på å bli vist på kino med to projektorer, som hver har et polaroidfilter på linsen, må på tv vises i en rød/grønn-anaglyf-kopi og ses gjennom tilsvarende rød/grønne-briller, da man ikke kan styre polariseringsretningen av lyset fra en tv-skjerm.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]