Rødt pyramidefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Amphipyra pyramidea»)
Rødt pyramidefly
rødt pyramidefly
Nomenklatur
Amphipyra pyramidea
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
rødt pyramidefly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektAmphipyra
Økologi
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge på Sørlandet og det sørlige Østlandet

Rødt pyramidefly (Amphipyra pyramidea) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne arten har fått sitt norske og latinske navn etter larven, som har en pyramidelignende pukkel på det bakerste kroppsleddet.

Bakvingene hos rødt pyramidefly Amphipyra pyramidea er kobberfarget

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et nokså stort (vingespenn 47 – 52 mm) og kraftig, mørkt brunt nattfly. Antennene er trådformede, kroppen ensfarget brun. Forvingen er mørkt rødlig brun med to doble, lyse tverrlinjer, den innerste, som kan være noe utydelig, er siksak-formet, den ytterste buet. Mellom disse linjene er det en liten, hvit flekk. Området rett på innsiden av den ytre tverrlinjen er mørkere enn resten av vingen. Bakvingen er bronseaktig brun, matt grå ved fremkanten. Larven er lang og slank, naken, grønn med en pyramideformet pukkel på det bakerste kroppsleddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rødt pyramidefly lever i løv- og blandingsskog og skogbryn. Larvene kan leve på mange ulike busker og løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i august – september. De kommer ikke ofte til lys, derimot til sukkeråte. Denne arten overvintrer som egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, utenom de nordligste delene, og videre østover til Korea og Japan. I Norge forekommer den på Sørlandet og på Østlandet nord til Oslo.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Rødt pyramidefly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Beggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Nordk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]