Amin Askar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amin Askar
Amin Soleiman Askar
Amin Askar.jpg
Født1. okt. 1985[1]Rediger på Wikidata (35 år)
MogadishuRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FotballspillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
PosisjonMidtbanespiller
Klubbinformasjon
Spiller forKristiansund
Draktnr.18
Ungdomsklubb
År
Klubber
Kambo IL
Klubber*
År Klubber
Norge Kambo
2003–2009​ Norge Moss FK 110 (22)
2009–2012​ Norge Fredrikstad 80 (8)
2012–​ Norge Brann 64 (19)
2015–​ Norge Sarpsborg 08 (lån) 4 (0)
Landslag
År
Lag
Norge Norge G18
Norge Norge G19
Etiopia Etiopia
Kamper (mål)
9 (0)
9 (0)
Trenerkarriere
År
Klubber
2003 Kambo IL juniorlag

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 31. mars 2014.

Amin Soleiman Askar (arabisk: امين عسكر‎) (født 1. oktober 1985 i Somalia[2]) er en norsk fotballspiller som spiller for Kristiansund Ballklubb.[3]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Kambo IL[rediger | rediger kilde]

Amin Askar kom til Norge som toåring. Han begynte å spille fotball på Kambo IL. Selv om Moss FK prøvde å få Askar som førsteårs junior, venta han litt før han meldte overgang til MFK. Der befesta han fort sin rolle på juniorlaget, og spilte så godt at han tidlig fikk sjansen på A-laget.

Moss FK[rediger | rediger kilde]

Amin Askar ble plukket opp av juniorlaget til Moss FK i 2002. Året etter tok han steget opp til A-laget som 17-åring. På laget den gang, var også Simen Brenne og Vidar Martinsen. Askar tok fort nivået og representerte det norske G18-landslaget i 2003. Norge tapte 0-2 i Dublin for Irland.

Askar spilte 25 kamper på A-laget i sin første sesong for Moss FK. I 18 av kampene spilte han fra start. I den siste seriekampen det året var Askar med mot Fredrikstad FK. Moss FK vant 1-0, etter scoring av Vidar Martinsen.

Etter sesongen skrev han under på en kontrakt som gjorde ham til Moss-spiller ut 2008. Hans tidligere kontrakt skulle etter planen vare to år til, men Moss mente han var klubbens største talent og at han dermed fortjente en bedre kontrakt. Samme år fikk han også tilbud om å hjelpe til med å trene juniorlaget til Kambo IL, noe han takka ja til. I 2004 ble han langtidsskada. Han spilte fast i hele vårsesongen, men på høsten pådro han seg en strekk i leddbåndet og ei rift i korsbåndet.

Han ble langtidsskada på nytt under et treningsopphold i Spania, da han fikk ei vridning i kneet. I tillegg ble menisken skadet, og det ble dermed klart at han var ute hele 2005-sesongen.

I 2006 spilte han 23 av 30 kamper for Moss og scora seks mål. Han bidro til at Moss FK havna på åttendeplass i Adeccoligaen.

Askar ble omskolert fra ving til back. Han spilte både høyre- og venstreback i oppkjøringa til 2007-sesongen. Dette året endte han som toppscorer med ni mål for Moss, etter å ha spilt 25 av 30 kamper. Laget havna til slutt på femteplass. Året etter ble en nedtur for både Askar og Moss. Klubben havna på en skuffende niendeplass, og han var nok en gang ute med skade deler av sesongen.

Det ble klart at Moss FK slet økonomisk, og Askar tok selv initiativ til å finne seg en ny klubb. Grunnet den svake økonomien, kunne ikke Moss FK si nei til dette. Han endte først i Stabæk Fotball, hvor han imponerte såpass at Jan Jönsson ønsket å ta han med seg på treningsleir til La Manga. Det ble avvist av den nye Moss-treneren, Per Morten Haugen som hevda at de måtte kjøpe ham før de kunne ta ham med seg.

Fredrikstad FK[rediger | rediger kilde]

I januar samme år, tok Fredrikstad FK kontakt ved to anledninger. Begge forespørslene ble avvist, og daværende sportsdirektør i FFK, Tor-Kristian Karlsen, ville prøve å bytte til seg spilleren. Spillere som Pål André Czwartek, Hans Erik Ramberg og Raymond Kvisvik ble alle tilbudt Moss for å lokke Askar til klubben. Fredrikstad og trener Anders Grönhagen gikk offentlig ut og sa at de hadde gitt opp å få ham til klubben, men noen måneder senere ble han klar som FFK-spiller. Summen ble på rundt én million kroner. Askar fant fort sin rolle i laget, og etter debuten mot Sandefjord Fotball, var han å finne på banen resten av sesongen. FFK rykka ned etter å ha tatt sølv året før.

Askar viste seg som en nyttig tilvekst, og var blant lagets beste spillere denne sesongen. Sommeren 2009 ble han matchvinner mot Start, da han scora sitt første, og kampens eneste, mål for FFK. Han scora, paradoksalt nok, også mot Stabæk.

SK Brann[rediger | rediger kilde]

20. februar 2012, signerte Amin Askar en treårsavtale med SK Brann.

Lån til Sarpsborg 08[rediger | rediger kilde]

28. mar. 2015 kunne Bergens Tidende bekrefte at Amin Askar skulle lånes ut til Sarpsborg 08.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FBref, FBref spiller-ID 940efd73[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «– Jeg var minst på laget, men størst i kjeften». www.ba.no (norsk). 29. juli 2012. Besøkt 12. april 2020. «Amin Askar har flyttet en del i sitt 26-årige liv. Han ble født i Somalia, på grensen til Etiopia, og bodde der til han var nesten to år.» 
  3. ^ Amin Askar klar for KBK
  4. ^ Askar lånes ut til Sarpsborg 08, Dagbladet.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]