Hopp til innhold

Ameripassalus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ameripassalus
Nomenklatur
Ameripassalus
Jimenez-Ferbans & Reyes-Castillo, 2014
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamiliePassalidae
Økologi
Antall arter: 5
Habitat: terrestrisk, i skog
Utbredelse: Mellom-Amerika
Inndelt i

Ameripassalus er en slekt av biller som lever i død ved. De tilhører gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Middelsstore, langstrakte, jevnbrede biller. På farge er de svarte eller mørkebrune. Hodet er stort og bredt med små, runde fasettøyne. Midt i pannen sitter det et kort horn. Overleppen (labrum) og kjevene (mandiblene) er sterkt utviklet, de sistnevnte godt synlige ovenfra. Antennene er 10-leddete, C-formede, men ikke knebøyde, de ytterste fem leddene har bladlignende utskudd og danner en løs vifte som ikke kan lukkes. Brystskjoldet (pronotum) er avrundet firkantet sett ovenfra, bredere enn langt, blankt, med en lengdefure i midten. Det er et tydelig, smalt skille mellom brystskjoldet og dekkvingene. Dekkvingene er ganske lange, parallellsidige, blanke, med kraftige punktrader.

Voksne og larver lever sammen i råtnende ved, og danner en slags samfunn. Dette kalles subsosialitet og er uvanlig hos biller. De voksne billene tygger trefliser som de fôrer til larvene, og hjelper dermed fordøyelsen. Både voksne og larver spiser dessuten de voksne billenes avføring (såkalt koprofagi). Dette øker næringsutbyttet siden avføringen har blitt infisert med mikroflora (bakterier og andre mikroorganismer) som frigjør næringsstoffer fra treet. De voksne billene hjelper også larvene til å bygge et puppekammer der de kan forvandle seg til en puppe. Voksne og larver kommuniserer seg imellom med lyd, og minst 14 forskjellige lydytringer er identifisert. De voksne billene lager lyd bed å gni bakkroppen mot vingene, larvene ved å gni det bakre beinparet mot hoftene til det midtre beinparet.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Mexico og Guatemala.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • L. Jimenez-Ferbans og P. Reyes-Castillo (2014) Phylogeny, biogeography and description of Ameripassalus, an new Mesoamerican genus of Passalidae (Coleoptera). Invertebrate Systematics 28: 124-144.

[1]

Autoritetsdata