American Warrior

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «American Ninja»)
American Ninja
Generell informasjon
SjangerAction / Kamsport
Utgivelsesår1985
Prod.landUSA
Lengde1 t. 35 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (video) (Norge)
Bak kamera
RegiSam Firstenberg
ProdusentYoram Globus
Menahem Golan
ManusforfatterGideon Amir
Avi Kleinberger
Paul De Mielche
MusikkMichael Linn
SjeffotografHanania Baer
Foran kamera
MedvirkendeMichael Dudikoff
Guich Koock
Steve James
John Fujioka
Judie Aronson
Annen informasjon
Budsjett$1 000 000 (estimert)
Prod.selskapCannon Group
Premiere30. august 1985 (USA)
August 1986 (Norge) (video)[1]
Eksterne lenker

American Warrior (også kjent som American Ninja) er en amerikansk kampsport- og actionfilm fra 1985 regissert av Sam Firstenberg. Filmen handler Joe, en ung amerikansk soldat som redder kommandantens datter når en militær konvoi overfalles av ninjaerFilippinene. Det viser seg at kommandanten står i ledtog med mafiaen og at Joe med sin inngripen spolerte en våpensending til Sør-Amerika. Hovedrollen spilles av Michael Dudikoff.

Den fikk fire oppfølgere, utgitt i perioden 1987-1993. Dudikoff spiller hovedrollen i to av dem.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

American Ninja ble ikke satt opp på norske kinoer, men den ble utgitt på video av Mayco i 1986 under tittelen American Warrior.[2][3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Menig soldat Joe Armstrong (spilt av Michael Dudikoff) blir innkalt til det amerikanske militæret av en dommer, som et alternativ til fengsel. Joe ender med å kjempe mot Black Star Order of Ninjas når han er stasjonert på Filippinene. Han redder Patricia Hickock (spilt av Judie Aronson) datter av oberst William Hickock, Joe's kommandør, fra et kidnappingsforsøk. Når korporal Curtis Jackson utfører gjøremål ved militærbasen, provoserer han Joe til en slåsskamp. Men Jackson har lite å stille opp med mot Joes kampsport-egenskaper. Kort tid senere oppdager Jackson at Joe sliter med hukommelsestap. Joe husker veldig lite av fortiden sin, bortsett fra at han mestrer en rekke forskjellige kampsporter.

Den korrupte sersjant Rinaldo, som står på lønningslisten til den kriminelle Victor Ortega, forsøker å få Joe av veien. Rinaldo fører ham til et forlatt lager, tilsynelatende med formål å levere forsyninger. Black Star-ninjaene tar Joe i bakhold, men han beseirer dem alle. Joes lastebil blir stjålet, men han jager etter dem på en motorsykkel. Lastebil-sjåføren kjører Joe av veien, tror Joe er død, og sjåføren tar med lastebilen til Ortega. Joe gjemmer seg imidlertid under lastebilen, og blir brakt til hjertet av Ortegas operasjon - som omfatter treningsleiren til Black Star Ninja.

Ortega betaler Black Star Order for å stjele våpen fra militæret, som han deretter selger videre til høystbydende på en svartebørs. Joe blir oppdaget av ninjaene, men han kommer seg unna ved hjelp av Ortegas personlige tjener Shinyuki. Joe kommer seg tilbake til den amerikanske militærbasen, hvor han umiddelbart blir arrestert av militærpolitiet under Rinaldos falske anklager om at Joe hjelper ninjaene. Joe forsøker deretter å returnere til Ortegas herskapshus og Black Star-treningsleiren, hvor han blir gjenforent med Shinyuki, og de planlegger et overraskelsesangrep mot hele Black Star-leiren.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Videotoppen». Aftenposten Aften. 25. oktober 1986. «Nr. 7 (13), American Warrior, Mayco» 
  2. ^ Harald, Alf. «American Warrior | Norsk VHS.com» (engelsk). Besøkt 15. juni 2019. 
  3. ^ www.girafficthemes.com, Giraffic Themes |. «RARE CULT CINEMA». rarecultcinema.com (engelsk). Besøkt 27. desember 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]