American Dream (1990)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
American Dream
Generell informasjon
GenreDokumentarfilm[1]
Utgivelsesår1990
NasjonalitetStorbritannia, USA
Lengde98 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBarbara Kopple[1] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Arthur Cohn, Barbara Kopple
MusikkMichael Small Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Miramax Films
Netflix
Premiere(r)1990
UtmerkelserOscar for beste dokumentarfilm (langfilm) (1990) (tema for: 63rd Academy Awards)
Sundance filmfestival – juryens hovedpris for beste dokumentar (1991) (deles ut av: Sundance Institute)[2]
Eksterne lenker

American Dream er en amerikansk dokumentarfilm fra 1990, regissert av Barbara Kopple.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien er sentrert om en gruppe fagorganiserte arbeidere ved Hormel Foods i Austin, Minnesota i en seks måneder lang periode i 1985 og 1986. Hormel hadde kuttet timelønnen deres fra 10,69 dollar til 8,25 dollar, og kuttet ytelsene med 30 prosent - til tross for en netto-fortjenesten deres på 30 millioner dollar. Den lokale fagforeningen motsatte seg disse kuttene. Men den nasjonale fagforeningen, United Food and Commercial Workers, var uenige i lokal-avdelingens strategi. Den lokale fagforeningen ansetter en konsulent, Ray Rogers, som lover en bedriftskampanje for å tiltrekke nasjonal oppmerksomhet. Rogers leverer sine løfter på kort sikt, men dette er ikke nok til å beseire motstand fra Hormel-ledelsen og den nasjonale fagforeningen.

Til tross for innsatsen til en erfaren forhandler, Lewie Anderson, stenger bedriften ute arbeiderne. I stedet ansetter de noen andre arbeidere for å erstatte de opprinnelige ansatte, noe som har ført til en rekke voldelige konflikter i det lokale samfunnet. Arbeidernes besluttsomhet forsvinner gradvis ettersom konflikten strekker seg over mange måneder. Arbeiderne og deres familier begynner snart å slite med økonomien, og dette får noen til å tvile på deres egen innsats. Til slutt erstattet Hormel nesten 80 prosent (over 700 arbeidere) av de som hadde gått ut i streik. I tillegg leide de ut halvparten av fabrikken til en annen bedrift, som bare betalte 6,50 dollar i timen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0099028/; besøksdato: 8. april 2016.
  2. ^ Sundance Institute Digital Archive, verkets språk engelsk, history.sundance.org, besøkt 8. februar 2024[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «American Dream (1990)» (engelsk). Besøkt 30. juni 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]