Althorp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Althorpe i Lincolnshire.
Althorps inngangsparti på 1820-tallet. Husets eksteriør er, sett fra denne vinkelen nesten ikke endret.
Althorp som det var i 2006.

Althorp er en landeiendom på omtrent 60 km² og en herregård i Northamptonshire i England. Den ligger omtrent 8 km nordvest for Northampton.

Historie[rediger | rediger kilde]

Landeiendommen har vært familiehjemmet til familien Spencer siden det 16. århundre. Familieformuen stammer fra deres tidligste kjente stamfar, Sir John Spencer fra Wormleighton i Warwickshire, som kjøpte Althorp i 1522 for fortjeneste fra saueoppdrett. Huset var opprinnelig en rød mursteinbygningen i Tudorstil, men utseendet var radikalt forandret i det 18. århundre, da arkitekten Henry Holland fikk i oppdrag å foreta omfattende endringer. Interiøret i huset er generelt betraktet sitt sterkeste aktivum da Spencer familien har samlet en imponerende samling av portrettkunst herunder flere stykker malt av Flamske mesteren Anthony van Dyck. Althorps stallbygning har blitt omgjort til en utstilling viet til minne om Diana, prinsesse av Wales, og gir et attraktivt sandstein uttrykk som effektivt offsetter den imponerende fasaden til huset. Diana ble gravlagt på en liten øy midt i en innsjø i nærheten av herregården. I september 2009 begynte Lord Spencer et større restaureringsprosjekt for å reparere taket, murverk og de matematiske fliser som kledd i bygningen.

Tilgjengelighet[rediger | rediger kilde]

Eiendommen og huset er åpent for besøkende i sommermånedene fra 1. juli til 30. august. Alt overskudd blir donert til Diana, Princess of Wales Memorial Fund. Eiendommen ble først åpnet for publikum i 1953, av den 7. jarl Spencer, for å avhjelpe skattlegging. Eiendommen hadde sin egen jernbanestasjon som heter Althorp ParkNorthampton Loop Line inntil 1960. Når det kongelige toget besøkte Diana, prinsesse av Wales' begravelse stoppet det ved Long Buckby jernbanestasjon.

Landsbyen Althorp[rediger | rediger kilde]

På eiendommen kan man se tegn i terrenget av den tapte landsbyen Althorp som herregården ble bygget på.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Spencer, Charles (1998) Althorp: the story of an English house. London: Viking
  • Battiscombe, Georgina (1984) The Spencers of Althorp. London: Constable

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]