For-Alpene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Alpenvorland»)

For-Alpene (tysk Voralpen eller Alpenvorland, fransk Préalpes, italiensk Prealpi) betegner flere fjellkjeder eller åslandskap i periferien av Alpene. Avgrensningen både mot Alpene og mot lavlandet er ofte nokså flytende.

Fjellkjedene i For-Alpene sortert etter land[rediger | rediger kilde]

Frankrike[rediger | rediger kilde]

I Frankrike regnes flere store fjellområder til For-Alpene. De fleste av disse ligger mellom Alpenes høyfjell i øst og Rhône i vest. Fra nord til syd er dette:

Av disse sammenfattes fjellkjedene nord for Isère (Chablais–Chartreuse) ofte som Savoie-Alpene, mens resten regnes til Dauphiné-Alpene.

I tillegg regnes noen høydedrag mellom Alpenes høyfjell og nord og middelhavskysten i syd til For-Alpene. Fra vest til øst er dette:

Av disse regnes de to førstnevnte til Provence-Alpene og de to resterende til De maritime Alper.

Italia[rediger | rediger kilde]

I Italia regnes de følgende områdene til For-Alpene (fra vest til øst):

De italienske For-Alpene begrenses i syd av Posletta og Adriaterhavskysten (Bassa Friulana).

Sveits[rediger | rediger kilde]

Det som betegnes som For-Alpene i Sveits er områdene mellom Mittelland i nord og Alpenes høyfjell i syd. Fjellkjedene som er involvert, er (fra vest til øst):

De sveitsiske For-Alpene finner man dermed i kantonene Appenzell Ausserrhoden og Innerrhoden, Bern, Fribourg, Luzern, Nid- og Obwalden, Schwyz, St. Gallen, Vaud, Zug og Zürich.

Tyskland[rediger | rediger kilde]

I Tyskland (dvs. Bayern og Baden-Württemberg) ligger Alpenvorland i videst forstand mellom Donau i nord og Alpene i syd. Nesten alle fjellkjedene i dette området regnes til For-Alpene. Fra vest til øst er dette:

Også de bayerske delene av Allgäu-Alpene og Karwendel har overveiende foralpe-karakter. Bare Berchtesgaden-Alpene og den lille bayerske andelen av Wetterstein har virkelig høyfjellskarakter.

Østerrike[rediger | rediger kilde]

I Østerrike kan noen av de nord- og sydøstlige fjellkjedene regnes til For-Alpene:

I videre forstand omtales hele landskapet mellom Alpene på den ene siden og Donau i nord resp. Den ungarske slette i øst på den andre siden som Alpenvorland.

I tillegg har Tux-Alpene tidligere gått under navnet Tuxer Voralpen, fordi de er noe lavere enn de omkringliggende kjedene. Dette har man nå forlatt, siden Tux-Alpene uten tvil er høyalpine.