Wienerwald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wienerwald
Wienerwald34.jpg
Wienerwald ved Breitenfurt
Geografi
Hører tilDe nordlige Kalk-Alper
LandØsterrike Østerrike (Niederösterreich, Wien)
Høyeste punkt
NavnSchöpfl
Høyde893 moh.
Beliggenhet
Wienerwald ligger i Alpene
Wienerwald
Wienerwald (Alpene)

Wienerwald nær Breitenfurt.

Wienerwald er en lavereliggende, skogkledd del av Alpene, med beliggenhet i de østlige delene av Niederösterreich og Wien. Wienerwald dekker et over 1 000 km² stort område, og inkluderer den nordligste delen av Alpene. Wienerwald er definert som det åslendte landskapet mellom elvene Triesting, Gölsen, Traisen og Donau, og er et mye brukt friluftsområde for innbyggere i og rundt Wien.

Wienerwald ligger på grensen mellom Mostviertel og Industrieviertel, to av fire områder i Nedre Østerrike, og strekker seg langt inn i Wien.

Fjellkjeden Wienerwald er en videreføring av Øst-Alpene til Karpatene, og bare Donau og noen tektoniske forkastninger i nærheten av Wien skiller disse. Den er den nordlige delen av sandstein-sonen i Alpene, mens den sørlige delen er en del av De nordlige kalkalper. Skogen i nord består hovedsakelig av bøk, eik og agnbøk, mens en i sør har mere gran og furu. I de sørlige områdene finner vi også naturparken Föhrenberge.

Det høyeste punktet i Wienerwald er Schöpfl, med sine 893 meter over havet, hvor vi også finner Leopold Figl-observatoriet. Selv om Wienerwald er et vernet naturområde, er det truet av urban utbygging.

Naturparken Sandstein-Wienerwald ligger i nærheten av Purkersdorf, om lag 20 km vest for Wien.

Wienerwald har hatt bosetninger siden 700-tallet. Slavere slo seg ned her etter folkevandringstiden, og har gitt navn til landsbyer som Döbling, Liesing og Gablitz. Wienerwald var et populært jaktområde for kongelige fra Wien, og var fra 1500-tallet også et viktig skogbruksområde. Fra 1840 av førte den industrielle utviklingen til økt bosetning i området. I 1870 forelå det planer om å hugge ned hele skogen, noe som førte til omfattende offentlig motstand, med Josef Schöffel som sentral aktør. I 1987 signerte guvernørene i Wien, Niederösterreich og Burgenland en erklæring for verning av skogen i området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]