Alnön

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alnön

Alnön, utenfor Sundsvall, er en 75 km² stor øy som ble dannet for 570 millioner år siden ved vulkansk aktivitet i området. Øya er 15 km lang og 6 km bred på bredeste stedet. Innbyggertallet vinterstid er ca. 7 500, på sommeren det doble. Bebyggelsen er ganske spredt, men har sin største konsentrasjon omkring brofestet i Vi, der det finnes kjøpesentre og butikker. En stor del av befolkningen arbeider i Sundsvall.

På grunn av den vulkanske historien inneholder Alnöns berggrunn flere verdensunike mineraler, der det mest kjente er alnöitt. På den nordlige delen av Alnön finnes flere interessante geologiske lokaliteter samt flere fortidslevninger som gravhauger.

Alnöbron forbinder Alnön med fastlandet. På nordlige Alnön, 2,5 km nord for Alnöbron, står Alnö gamle kirke og Alnö kirke side ved side. I tilknytning til disse ligger også Hembygdsgården med Sågverksmuseet. Ved Stornäset ligger et av øyas tre naturreservater samt Stornäsets Vandrehjem. Her holder man også på å bygge Alnö Golfbane. Noen kilometer lenger nord, ved Hörningsholm, finner man Tors lokal, Sveriges første Folkets Hus på landsbygda.

På sørlige Alnön finner man flere fine badeviker, Bänkåsviken, Tranviken, Slädaviken, Hartungviken og Grönviken. Sommeridyllen Spikarna, et fiskevær med sjøboder, fiskerhus og kafé, ligger på den sørlige delen av øya. Her har Spikarnas Fiskevær sin virksomhet med båtturer ut i skjærgården. De ordner også charter, sight-seeing, materialtransport og tar også gjester ut til Storholmen-Kanonön.

Spikarö Kapell har gudstjenester og musikkvelder om sommeren. Galleri Glasverandan ordner musikkvelder. Restaurang Piren holder hus i et av Alnös 19 forhenværende sagbruk som ligger i Karlsvik. Restauranter finnes også i Tranviken og i Vindhem, som også har en av Alnös fire småbåthavner.

Sågverksmonumentet, minnet over sagbrukstiden fra 1860 til 1963, er plassert på torget i Alnö sentrum. I sentrum finnes også bensinstasjon, bank, post, butikker, gatekjøkken og restauranter. Schymbergsgården er beliggende på Alnön, Denne gården er Hjördis Schymbergs barndomshjem og ble donert til stiftelsen i 1999 med målet om igjen å fylle denne med sang, musikk og kulturelt liv.

Om navnet[rediger | rediger kilde]

Alnön er navnet på selve øya, mens genitivformen siden gammelt er Alnö og ikke "Alnöns". Således heter forsamlingen Alnö forsamling, kirken heter Alnö kirke, kommunedelen heter Alnö kommunedel, og den gamle soknet het Alnö sokn.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Fotballagget Alnö IF er fra Alnön.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]