Alle kongens menn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alle kongens menn
orig. All the King's Men
Generell informasjon
Prod.landUSA USA
Lengde125 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørSteven Zaillian
ProdusentKen Lemberger
Mike Medavoy
Arnold Messer
Steven Zaillian
ManusforfatterSteven Zaillian
Robert Penn Warren
MusikkJames Horner
SjeffotografPaweł Edelman
KlippWayne Wahrman
Foran kamera
MedvirkendeSean Penn
Jude Law
Kate Winslet
James Gandolfini
Mark Ruffalo
Patricia Clarkson
Jackie Earle Haley
Anthony Hopkins
Annen informasjon
Budsjett55 millioner dollar
Totalomsetning9, 5 millioner dollar
Prod.selskapRelativity Media
Phoenix Pictures
DistributørColumbia Pictures
Premiere
  • 22. september 2006 (2006-09-22) (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Alle kongens menn (originaltittel All the King's Men) er en amerikansk filmatisering fra 2006 av Robert Penn Warrens roman med samme navn. Filmen er regissert av Steven Zaillian og har blant andre Sean Penn, Jude Law, Kate Winslet og Anthony Hopkins på rollelisten. Filmen handler om en idealistisk politikers ferd mot politisk makt, og korrupsjonen og forræderiet som til slutt bryter ham ned. Filmen fikk relativt dårlig mottakelse.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Jack Burden, en nyhetsreporter fra Louisiana, begynner å interessere seg for Willie Stark (spilt av Sean Penn) en idealistisk advokat fra en småby. Omstendighetene utvikler seg og resulterer i at Tiny Duffy, en lokal politisk leder som Burden kjenner, oppfordrer Stark til å stille til valg som guvernør. Burdens oppvekst gjorde ham kjent med hvordan politikkens fungerer. Han vokste opp hos sin gudfar Irwin, en tidligere statsadvokat og dommer. I tillegg var hans gode venn, Dr. Adam Stanton (spilt av Mark Ruffalo) og søsteren Anne Stanton barn av en tidligere guvernør. Burden bestemmer seg for å ta Duffys råd og reiser som reporter på Starks kampanje for å bli guvernør.

Starks strategi går ut på å angripe korrupsjon fra mangeårige politikere. I tillegg lover han langt bedre skoler og infrastruktur til befolkningen, noe som resulterer i at Stark vinner valget. Han velger Duffy til sin nestkommanderende. Stark rekrutterer også Jack Burden for å arbeide for ham som rådgiver. Stark viser seg å være en veldig overbevisende guvernør, og leverer på mange store prosjekter. Irwin begynner å støtte en offentlig undersøkelse av alle de nye utgiftene som er ett resultat av Starks vidløftige planer. Stark forteller åpenlyst til folkemengdene at han er en "kjeltring" men en ubetydelig kjeltring, sammenlignet med den politiske eliten som regjerte før ham. Stark overbeviser Adam Stanton om å ta over nytt offentlig sykehus, samtidig som han selv begynner å ha en affære med Anne Stanton.

Dommer Irwin fortsetter å kritisere Stark etter hvert som flere politiske kontroverser begynner å utfolde seg. Stark krever at Burden skal lete etter informasjon som kan brukes mot dommeren. Burden oppdager etter hvert bevis for en bestikkelse som Irwin brukte for å bli utnevnt til dommer mange år tidligere. Etter denne åpenbaringen begår Irwin selvmord. Burdens mor forteller ham at Irwin behandlet Burden med kjærlighet hele livet hans fordi Irwin var Burdens biologiske far. Dette fører til at Burden føler enorm skyldfølelse for Irwins dødsfall.

Stark benytter seg også var korrupsjon for å befeste sin makt. Adam Stanton oppdager at Stark bruker sykehus-prosjektet hans for å plyndre offentlige etater for penger. I tillegg planlegger Stark å gi Stanton skylden for disse forvunnede pengene. Både Burden og Anne forsikrer Adam om at dette ikke er sant. Adam blir også rasende når han får vite om Starkss affære med søsteren Anne. Adam velger å myrde Stark, bare for å bli drept umiddelbart av guvernørens livvakt. Det blir senere avslørt at Adam ble kraftig påvirket av Duffy og Burke til å myrde Stark, slik at Duffy deretter kunne etterfølge Stark som guvernør.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Sean Penn Willie Stark
Jude Law Jack Burden
Kate Winslet Anne Stanton
Anthony Hopkins Judge Irwin
James Gandolfini Tiny Duffy
Patricia Clarkson Sadie Burke
Mark Ruffalo Adam Stanton
Kathy Baker Mrs. Burden
Travis Champagne Tom Stark
Jackie Earle Haley Roderick «Sugar Boy» Ellis
Connor Fux Tennisspiller
Montgomery John 11-årige Adam Stanton

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]