Alhambra (Frederiksberg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det mauriske slott, eller teaterbygningen
Alhambra ca. 1865

Alhambra var en forlystelseshave på Frederiksberg ved KøbenhavnSjælland. Den ble anlagt i 1857, på et areal mellom Gammel Kongevej og Frederiksberg Allé (på østsiden av nåværende Alhambravej).

Historie[rediger | rediger kilde]

Da Tivolis grunnlegger Georg Carstensen vendte hjem etter Første slesvigske krig, ble han uvenner med Tivolis ledelse, og reiste utenlands. Vel hjemme igjen, begynte han byggingen av Alhambra etter arkitekt Carl Emil Wessels[1]tegninger. Alhambra skulle være en konkurrent til Tivoli. Navnet stammer fra det berømte mauriske slott i Andalucía, og var på 1850-tallet blitt et ikke uvanlig navn på varietéer og forlystelsesparker i Europa.

Hovedattraksjonen var en teaterbygning i maurisk stil med Danmarks største antall tilskuerplasser. Den var bygget som et amfi, hvor scenegulvet kunne heves og senkes. Rundt om denne bygning fantes forskjellige kiosker, lysthus, basarer og sjeldne planter. Carstensen var født i Algerie, og hadde senere reist i både Marokko og Spania, så den mauriske stilen sto ham ikke fjernt. Underholdningen omfattet farser, balletter, folkekomedier, vaudeviller og sirkus. Skuespilleren Sophus Neumann, som ble en av Det Kongelige Teaters skuespillere, opptrådte her som ganske ung. Om aftenene var det fyrverkeri med den italienske kunstfyrverker Gaëtano Amici, som tidligere hadde vært ansvarlig for samme forlystelse i Tivoli.

Manglende oppvarming av teaterbygningen gjorde at publikum frøs om vinteren. Gatene omkring Alhambra manglet dessuten belysning, og på grunn av dype grøfter var det farlig å besøke stedet etter mørkets frembrudd. Haven ble en økonomisk fiasko, og selv om komponisten Emil Hornemann trådte til for å redde den, måtte den stenge etter 13 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fleischer, Jens: København. Kulturhistorisk opslagsbog med turforslag, Politiken, 1985

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]