Algiers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Algiers
Algiers
Generell informasjon
Nasjonalitet USA
Utgitt 28. juni 1938
Lengde 96 min.
Språk Engelsk
Bak kamera
Regissør John Cromwell
Manus John Howard Lawson (manus)
James M. Cain (kompletterende dialog)
Produsent Walter Wanger
Musikk Vincent Scotto
Mohamed Ygerbuchen
Sjeffotograf James Wong Howe
Klipp Otho Lovering
William H. Reynolds
Foran kamera
Medvirkende Charles Boyer
Sigrid Gurie
Hedy Lamarr
Filmselskap United Artists
Eksterne lenker
Algiers

Algiers er en amerikansk dramafilm fra 1938. Den er regissert av John Cromwell, med Charles Boyer, Sigrid Gurie og Hedy Lamarr i hovedrollene. Filmen var en nyinnspilling av den suksessfulle franske filmen Pépé fra Marseille fra 1937, som hadde hentet sin handling fra Henri La Barthes roman med samme navn.

Filmen var en sensasjon fordi den var den første Hollywood-filmen med Hedy Lamarr i hovedrollen, og hennes slående skjønnhet ble hovedsaken for filmens publikum.

Filmen er kjent som en av inspirasjonskildene for manusforfatterne til Warner Brothers film Casablanca fra 1942, som skrev den med tanke på Hedy Lamarr i den kvinnelige hovedrollen. Charles Boyers framstilling av hovedrollefiguren Pepe Le Moko var også inspirasjon for tegnefilmfiguren Pepe Le Pew.

Filmen er nå falt i det fri.

Handling[rediger | rediger kilde]

Pepe Le Moko (Charles Boyer) er en notorisk tyv, som etter sitt siste store kupp har rømt fra Frankrike til Algerie. Etter flukten har Moko bosatt seg i og blitt leder for den enorme Kasbahen, eller «det innfødte kvarter», i Alger. Franske tjenestemenn ankommer, og insisterer på at Pepe må arresteres, men de lokale detektivene, anført av inspektør Slimane (Joseph Calleia), tar seg god tid. I mellomtiden begynner Pepe i stadig økende grad å føle seg innesperret i sin fengselsaktige festning. Følelsen forsterkes etter å ha møtt den vakre Gaby (Hedy Lamarr), som er på besøk fra Frankrike. Hans kjærlighet for Gaby fører raskt til sjalusi hos Pepes algirske elskerinne, Ines (Sigrid Gurie).

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Oscar[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]