Algier (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Algiers
Algiers 1938 (3).jpg
Generell informasjon
Utgivelsesår1938
Prod.landUSA
Lengde96 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Cromwell
ProdusentWalter Wanger
ManusforfatterJohn Howard Lawson

James M. Cain (kompletterende dialog)
MusikkVincent Scotto
Mohamed Ygerbuchen
SjeffotografJames Wong Howe
KlippOtho Lovering
William H. Reynolds
Foran kamera
MedvirkendeCharles Boyer
Sigrid Gurie
Hedy Lamarr
Prod.selskapWalter Wanger Productions, Inc.(produksjon)
United Artists Corporation
(distribusjon)
Eksterne lenker
Algiers

Algier (amerikansk tittel: Algiers) er en amerikansk dramafilm fra 1938. Den er regissert av John Cromwell, med Charles Boyer, Sigrid Gurie og Hedy Lamarr i hovedrollene. Filmen var en nyinnspilling av den suksessfulle franske filmen Pépé fra Marseille fra 1937, som hadde hentet sin handling fra Henri La Barthes roman med samme navn.

Filmen var en sensasjon fordi den var den første Hollywood-filmen med Hedy Lamarr i hovedrollen, og hennes slående skjønnhet ble hovedsaken for filmens publikum.

Filmen er kjent som en av inspirasjonskildene for manusforfatterne til Warner Brothers film Casablanca fra 1942, som skrev den med tanke på Hedy Lamarr i den kvinnelige hovedrollen. Charles Boyers framstilling av hovedrollefiguren Pepe Le Moko var også inspirasjon for tegnefilmfiguren Pepe Le Pew.

Filmen er nå falt i det fri.

Innspillingsfakta[rediger | rediger kilde]

Filmen ble spilt inn fra 1. april til begynnelsen av mai 1938.

Handling[rediger | rediger kilde]

Pepe Le Moko (Charles Boyer) er en notorisk tyv, som etter sitt siste store kupp har rømt fra Frankrike til Algerie. Etter flukten har Moko bosatt seg i og blitt leder for den enorme Kasbahen, eller «det innfødte kvarter», i Alger. Franske tjenestemenn ankommer, og insisterer på at Pepe må arresteres, men de lokale detektivene, anført av inspektør Slimane (Joseph Calleia), tar seg god tid. I mellomtiden begynner Pepe i stadig økende grad å føle seg innesperret i sin fengselsaktige festning. Følelsen forsterkes etter å ha møtt den vakre Gaby (Hedy Lamarr), som er på besøk fra Frankrike. Hans kjærlighet for Gaby fører raskt til sjalusi hos Pepes algirske elskerinne, Ines (Sigrid Gurie).

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Oscar[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]