Alfreton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfreton
Alfreton High St 677145 11f1ca81.jpg
Hovedgata i Alfreton
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktAmber Valley
Admin. grevskapDerbyshire
Seremon. grevskapDerbyshire
StatusBy (town)
PostnummerDE55
Retningsnummer01773
Befolkning7 971 (2011)

Alfreton
53°06′00″N 1°23′00″V

Alfreton er en by og verdslig sogn i Amberdalen i Derbyshire i England, tilstøtende til Bolsover og distriktene i North East Derbyshire. Det var tidligere et normannisk landsted og deretter et urbant distrikt. Befolkningen i sognet Alfreton utgjorde 7 971 innbyggere ved folketellingen i 2011.[1] Landsbyene Ironville, Riddings, Somercotes og Swanwick var historisk en del av det normanniske landstedet (Manor) og det urbane distriktet, og det totale befolkningstallet med disse var 24 476 innbyggere i 2001.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er sagt at Alfreton ble grunnlagt av kong Alfred av England og har således fått sitt navn fra ham.[2] Det er nok en smigrende myte da stedsnavnet opptrer i ulike former gjennom ulike tidsaldre, eksempelvis «Elstretune» i Domesday Book (1086). Den eldste omtalen hittil er fra 1004 i testamentet til Wulfric Spott, grunnleggeren av klosteret Burton Abbey. Blant hans testamentariske gaver var «Aelfredingtune», «Alfreds gård», som er antatt å henvise til Alfreton. Det er ingen bevis på denne Alfred er den førnevnte konge.

I sørvest i nærheten av Pentrich lå en romersk festning ved den større veien kjent som Ryknield Street. En annen romersk vei kjent som Lilley Street gikk fra der til den sørlige enden av Alfreton, noe som antyder at bosetningen i området var langt eldre med flere århundre enn den førnevnte konge.

Den første bosetningen var sentrert på toppen av hva som er dagens ås kalt King Street hvor det opprinnelige markedsplassen utviklet seg. På toppen av åsen sto det også et gammelt møtehall, «Moot Hall», fra til 1914, og flere vertshus etablerte seg der i løpet av århundrene, og en del eksisterer den dag i dag. I vest var et herskapshus og rett ved lå kirken Church of St. Martin; deler av kirken er datert tilbake til rundt 1200. Herskapshuset i Alfreton spredte og overtok landområder i sør og øst, inkludert sognene i Somercotes, Swanwick, Riddings og Ironville. Den første herre av herskapshuset var jarl Roger de Busli, som delegerte posisjonen til baron Ralf Ingram. Posisjonen ble arvet, gitt bort og solgt i århundrenes løp, helt opp til William Palmer-Morewood, den siste herre av Alfreton, døde i 1957.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Det fremste industrien i Alfreton var historisk sett kullgruvedrift, men etter at gruvene ble stengt på 1960-tallet har det endret til lett industri, lagring, detaljhandel og serviceindustri. En betydelig andel lokale jobber finnes i sistnevnte, som helse, utdannelse og underholdning. En betydelig, men nedadgående andel i området er fortsatt jordbruk. Alfreton by er et travel urbant senter med et antall kommersielle butikkjeder, sammen med en del mindre uavhengige butikker, men er dominert av det større merkevaren Tesco. Det er flere banker, boligsparebanker, forsikring og andre tjenester. Det er også et innendørsmarked med bibliotek, to postkontor, et arbeidssenter, og tallrike puber og restauranter. I vestenden av byen er det et helsesenter, underholdningssenter, svømmebasseng og parkanlegg, og et golfanlegg videre vest. Sjokoladeselskapet Thorntons er basert i Alfreton.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Neighbourhood Statistics» Arkivert 23. desember 2015 hos Wayback Machine.. Office for National Statistics.
  2. ^ Bateman, C. (1812): A Descriptive & Historical Account of Alfreton

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Alfreton hos Wikivoyage