Alfred Wallis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfred Wallis
Født18. aug. 1855[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
DevonportRediger på Wikidata
Død29. aug. 1942[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (87 år)
MadronRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstner, kunstmaler, tegnerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)Rediger på Wikidata
Gravlagt St. IvesRediger på Wikidata

Alfred Wallis (født 18. august 1855, død 29. august 1942) var en engelsk fisker og maler.

Wallis ble født i Devonport, Devon. Få detaljer om livet hans er kjent før han slo seg ned i St. Ives, Cornwall, i 1890. Han sluttet som fisker i 1912, og begynte å male etter at kona døde i 1922 «For å holde meg selv med selskap», som han senere fortalte kunstsamleren Jim Ede.

Arbeidene hans er glimrende eksempler på naivistisk kunst. Perspektivet blir brukt til å trekke landskapet ut til det nærmest utgjør et slags kart. Figurene gis størrelse etter deres relative betydning i bildet. Sjøbildene er alle gjort etter hukommelsen. Hans ungdoms seilbåter var avløst av dampdrevne fartøyer. Siden han hadde dårlig råd, ble mange bilder til på papp-plater han hadde skåret av fra pakk-kasser.

Han var på mange måter heldig med timingen. I 1928 kom Ben Nicholson og Christopher Wood til St. Ives og etablerte en kunstnerkoloni. De var begeistret over å finne Wallis, og likte hans tilnærmelse til maleriet. Han ble dermed trukket inn i kretsen til noen av de mest progressive kunstnerne som virket i Storbritannia på 1930-tallet. Innflytelse var her en enveisaffære: Wallis malte som han stadig hadde gjort.

Ved Nicholson og Woods medvirkning, ble han introdusert for Jim Ede, som gjorde sitt for å introdusere ham i London. Det gikk ikke bedre enn at han forble fattig resten av livet. Han er gravlagt slik at der er utsikt fra graven og utover sjøen og Tate St Ivesgalleriet. På gravsteinen er et keramisk arbeid av Bernard Leach som forestiller en liten sjømann under et stort fyrtårn - et motiv han selv hadde malt inn i mange bilder.

Eksempler på Wallis-malerier henger i dag i Kettle's Yard (Jim Edes hjem) og i Tate St Ives.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Le Delarge, oppført som Alfred ( Alfred Wallace, dit ) WALLIS, Le Delarge artist ID 16782_artiste_WALLIS_Alfredj[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6wq0nhq, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, Benezit-ID B00193939, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b RKDartists, rkd.nl, besøkt 23. august 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]