Alfred Stieglitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfred Stieglitz
Portrait of Alfred Stieglitz 1935 Apr 17.jpg
Født1. januar 1864
Hoboken (New Jersey)
Død13. juli 1946 (82 år)
New York
Ektefelle Georgia O'Keeffe (19241946)
Søsken Julius Stieglitz
Barn Katherine Stieglitz
Utdannet ved City College of New York, Technische Universität Berlin
Beskjeftigelse Fotograf, kurator, forlegger, skribent
Nasjonalitet USA
Medlem av Photo-Secession, The Linked Ring

Alfred Stieglitz (født 1. januar 1864, død 13. juli 1946) var en kjent amerikansk fotograf, og anses for å ha vært svært toneangivende for det moderne fotografiet.[hvem?]

Han var født i New Jersey, og vokste opp i New York. Han studerte fotografi i Berlin, men etter et dødsfall i familien måtte han returnere til USA, men allerede i hans tid i Europa hadde han begynt å gjøre seg bemerket.

Etter at han flyttet tilbake til New York, var Stieglitz både medlem og leder i flere fotoklubber og redaktør i ulike fotografiske blader.

Stieglitz hadde en spontanitet i sine fotografier som var sjeldent i datidens fotografi. Han mente at fotografi handlet om å observere verden.[trenger referanse] Et av hans mest kjente fotografier er «The Steerage» fra 1907, hvor man ser klasseforskjellene på dekket av et trans-atlantisk dampskip.

Modernismen[rediger | rediger kilde]

Stieglitz åpnet også et galleri på Manhattan som han kalte «291». Her stilte han ut både maleri og fotografi. Han var en av de første i New York som stilte ut europeisk fotografi. Han introduserte også publikum i New York for europeiske malere, afrikansk kunst og amerikanske modernistiske malere som Georgia O`Keeffe.

Med sine sterke meninger, fotografier, galleriet, redaktørstillinger og deltagelse i kameraklubber regnes Stieglitz som en guru innen datidens foto-miljø.[hvem?]

Han var gift med malerinnen Georgia O`Keeffe. De bodde sammen noen måneder i året, men til vanlig bodde han i New York og hun i New Mexico.