Alfred Stieglitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alfred Stieglitz

Alfred Stieglitz (født 1. januar 1864, død 13. juli 1946) var en kjent amerikansk fotograf, og anses for å være svært toneangivende for det moderne fotografiet.

Han var født i New Jersey, og vokste opp i New York. Han studerte fotografi i Berlin, men etter et dødsfall i familien måtte han returnere til USA. Men allerede i hans tid i Europa hadde han begynt å gjøre seg bemerket.

Etter at han flyttet tilbake til New York, var Stieglitz både medlem og leder i flere fotoklubber og redaktør i ulike fotografiske blader.

Stieglitz hadde en spontanitet i sine fotografier som var sjeldent i datidens fotografi. Han mente at fotografi handlet om å observere verden. Et av hans mest kjente fotografier er «The Steerage» fra 1907, hvor man ser klasseforskjellene på dekket av et trans-atlantisk dampskip.

Modernismen[rediger | rediger kilde]

Stieglitz åpnet også et galleri på Manhattan som han kalte «291». Her stilte han ut både maleri og fotografi. Han var en av de første i New York som stilte ut europeisk fotografi. Han introduserte også publikum i New York for europeiske malere, afrikansk kunst og amerikanske modernistiske malere som Georgia O`Keeffe.

Med sine sterke meninger, fotografier, galleriet, redaktørstillinger og deltagelse i kameraklubber regnes Stieglitz som en guru innen datidens foto-miljø.

Han var gift med malerinnen Georgia O`Keeffe. De bodde sammen noen måneder i året, men til vanlig bodde han i New York og hun i New Mexico.