Alfred Herrhausen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfred Herrhausen
Født30. januar 1930
Essen
Død30. november 1989 (59 år)
Bad Homburg vor der Höhe
Utdannet ved Universität zu Köln
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, banksjef, politiker
Nasjonalitet Tyskland

Alfred Herrhausen (født 30. januar 1930 i Essen, død (myrdet) 30. november 1989 i Bad Homburg vor der Höhe) var en tysk bankmann og styreformann for Deutsche Bank. Den 30. november 1989 ble han myrdet ved et bombeattentat mot bilen han satt i ved Bad Homburg. Ingen har blitt dømt for mordet, men tyske myndigheter har utelukket andre mulige gjerningsmenn enn den venstreekstremistiske terrororganisasjonen RAF.

Herrhausen forsøkte gjennom flere foredrag og intervjuer å bedre bankenes image, og la vekt på bankenes samfunnsansvar. Noen måneder før sin død hadde han gått inn for sletting av u-landenes gjeld til den rike verden og en omorganisering av det globale økonomiske systemet på et møte i regi av Verdensbanken. Dette har ført til enkelte konspirasjonsteorier.[1]

Etter bortføringen og drapet på arbeidsgiverformannen Hanns-Martin Schleyer i september 1977 hadde han ifølge sin kone alltid et brev på nattbordet hvor det sto at dersom han ble bortført av RAF og de forsøkte å utpresse tyske myndigheter skulle man ikke gi etter for kravene fra terroristene.

Attentatet[rediger | rediger kilde]

Om morgenen den 30. november 1989 kjørte Herrhausen fra sitt hus i Bad Homburg. Omkring tre minutter etter detonerte en bombe, som befant seg på en sykkel i veikanten. Herrhausen omkom, mens hans privatsjåfør ble sterkt skadet. 2. desember 1989 ble det funnet et skriv hvor RAF tok på seg ansvaret for drapet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pijl, Kees van der: Global Rivalries from the Cold War to Iraq, Pluto Press, 2006, s. 249-50.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jürgen Roth: Die Mitternachtsregierung: Reportage über die Macht der Geheimdienste. ISBN 3-89136-366-4