Alf Schrøder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alf Schrøder
Født20. august 1880
Vefsn, Norge
Død28. januar 1951 (70 år)
Trondheim, Norge
Beskjeftigelse FotografRediger på Wikidata
Barn Eilif SchrøderRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Alf Leonard Dominicus Pedersen Schrøder (født 20. august 1880 i Vefsn, død 28. januar 1951 i Trondheim), oftest Alf Schrøder, var en norsk fotograf. Schrøder er mest kjent som pressefotograf for aviser over hele Norge. Hans firma Schrøder Foto i Trondheim, med atelier og egen avdeling for salg av fotografiske artikler, var en periode blant de største i Norden, og har i dag butikker i Trondheim, Stjørdal, Steinkjer og Sortland.

Han sønn av gråsteinsmurer Petter Kristian Pedersen og Lovise Larsdatter. Han var apotekerlærling i Mosjøen, men reiste til Trondheim for å bli fotograf allerede som 16-åring. I lære hos Ludvig M.A. Bachs atelier fra 1898, hvor han var assistent frem til 1907, da han overtok hele firmaet. Forretningen eksisterer fremdeles på samme adresse under navnet Foto Schrøder. Omkring 1930 hadde Schrøder rundt 20 ansatte, og omkring 1940 var det totalt 55. Schrøder fortsatte sitt virke som fotograf, selv etter at firmaet hadde blitt stort. Han var dessuten Nidarosdomens faste fotograf, sannsynligvis fra 1920.

Schrøder var oldermann i Nordenfjeldske Fotografers Forening og formann i Prøvenevnden. Styremedlem i Trondhjems Huseierforening en periode fra 1930. Representant for Høyre i Trondheim bystyre fra 1940.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]