Alf Ahlberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alf Ahlberg
Alf Ahlberg.JPG
Født21. oktober 1892[1]
Laholms församling[1]
Død28. januar 1979[1] (86 år)
Ludvika församling[1]
Gravlagt Lyvikskyrkogården
Ektefelle Edith Ahlberg
Far Axel Ahlberg
Mor Anna Ahlberg
Søsken Hakon Ahlberg
Beskjeftigelse Oversetter, skribent[2], filosof[2]
Nasjonalitet Sverige

Alf Ahlberg (født 21. oktober 1892 i Laholm i Sverige, død 29. januar 1979) var en svensk forfatter, humanist og filosof.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alf Ahlberg var sønn av Axel Ahlberg og Anna Lindskog, og bror til arkitekten Hakon Ahlberg. Han studerte ved Universitetet i Lund og kom der i kontakt med Sigfrid Lindstrom og Gunnar Aspelin. Han tok doktorgrad i 1917 med arbeidet Materieproblemet i platonismen: Platon, Aristoteles, Plotinos, Bruno: en historisk-kritisk studie.

Karriere og tenkning[rediger | rediger kilde]

Senere underviste han i Stockholm og ved Arbetarinstitutet. I 1927 begynte han å undervise ved Brunnsviks folkhögskola, og i 1932 ble han rektor der. Han forble i det embedet til sin pensjonering i 1959.

Ahlberg var særlig kjent for sine vitenskapelige arbeider innen filosofi. I et av sine mest kjente verker, De sociala och politiska myterna (1937), er blant annet om nazistisk propaganda og mytologi.

I Flykten från ensamheten (1949) tok han for seg hvorfor det moderne menneske er så mottakelig for propaganda. Hans hovedverk om filosofiens historie, Filosofins historia I-VI (1925–28), var det første av sitt slag og ble utgitt i flere utgaver – den femte og siste reviderte utgave kom i 1967.

Gjennomgående uttrykker Ahlbergs en dyp kritikk mot samtidens biologiske naturalisme oG gikk inn for en humanisme i Hans Larssons tolkningstradisjon, og kristendommen.[trenger referanse] For Ahlberg var Vesterlandet og kristendommen ett, og han så kommunismen og nazismen som trusler mot disses fundamenter, men en uvegerlig konsekvens av naturalismen.[trenger referanse] Kommunismen og nazismen oppfattet han som primitiv materialisme, primitiv kollektivisme og primitiv subjektivisme.[trenger referanse] For dersom alt skulle ha tilkommet i kraft av naturlovene skulle da også dumhet og ondskap være «goder», mente Ahlberg.[trenger referanse]

Han skrev i 1935 et verk om psykologiens historie. Dessuten utgav han biografier om blant annet Augustin av Hippo, John Malmberg, Nietzsche og Schopenhauer, og oversatte verker av José Ortega y Gasset.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Sveriges dödbok, 15. sep. 2019, 18921021-7114 Ahlberg, Alf Robert Bertil
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 24. jun. 2015

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sven Stolpe, Svenska humanister, Bokvännens bibliotek Nr 61, (Sthlm 1962)