Primitivisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Primitivisme (kunstretning)

Primitivisme er en filosofi som tar til orde for å vende tilbake til et før-industrielt og som oftest før-landbrukssamfunn. Den anses vanligvis for å være en anarkistisk filosofi.

Primitivisme kan også vise til enhver filosofi som søker å vende tilbake til røttene for en større bevegelse, slik som muslimer og kristne som søker å vende tilbake til de aller første århundrene av islam eller kristendommen.

Primitivismen hevder industrisamfunnet uunngåelig skaper undertrykkende strukturer gjennom oppgavespesialisering eller arbeidsdeling, og at teknologi har tilsvarende negative følger. Visse former for primitivisme stiller spørsmål ved selve sivilisasjonen.

Primitivistbevegelsen har forbindelser til radikalt naturvern.

Primitivismen er særlig blitt fremmet av John Zerzan, og til en viss grad av Theodore Kaczynski (Unabomberen) og Derrick Jensen.

1990-tallet allierte det britiske magasinet Green Anarchist seg med primitivistbevegelsen, skjønt det er mange som vil kalle seg 'grønne anarkister' som ikke anser seg som tilhengere av denne filosofien.

Magasinet Green Anarchy ble startet av en av Green Anarchists grunnleggere. Green Anarchy utgis i Eugene, Oregon. En av redaktørene er John Zerzan.

Se også[rediger | rediger kilde]