Alexandre de Knorré

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexandre de Knorré
Alexandre de Knorré mottok Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse
Født5. mai 1894Rediger på Wikidata
Død1985Rediger på Wikidata
UtmerkelserKrigskorset

Alexandre Dimitri de Knorré (født 5. mai 1894 i Sankt Petersburg, død 1985 i Nice) var en russiskfødt fransk offiser med en mangslungen militær karriere. Han utmerket seg under andre verdenskrig i slaget om Narvik og ble tildelt det norske Krigskorset.

De Knorré tjenestegjorde i den keiserlige russiske livgarde og var også i tjeneste for sjahen av Iran.[1] Han gikk inn i den franske Fremmedlegionen og ble i 1927 fransk statsborger.

Etter at Tyskland angrep Norge 9. april 1940 ble de Knorré sendt nordover med Fremmedlegionens 13. halvbrigade i det fransk-polske ekspedisjonskorps. I slaget om Narvik var han kompanisjef og utmerket seg i kamp: «Kompanikommandør i 1ste echelon under kampene ved Elvegårdsmoen, bemektiget han sig alle sine mål trods fiendens voldsomme motstand. Ved sine rekognoseringer kunne han gi nøiaktige oplysninger til tanksene om de motstandscentre som fantes og bidrog således til den heldige gjennemførelse av kampen.»[2] På bakgrunn av denne innstillingen ble de Knorré i norsk statsråd 20. mars 1942 tildelt Krigskorset.

Etter at de allierte styrkene i juni 1940 ble evakuert fra Norge sluttet han seg til De frie franske styrker under general Charles de Gaulles ledelse.

I 1946 ble de Knorré sjef for fyrsten av Monacos Garde des Carabiniers.[3] Han tjenestegjorde under fyrstene Ludvig II og Rainier III til han gikk av i 1954.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Biografiske opplysninger[død lenke] knyttet til auksjonsobjekt hos firmaet Éric Pillon Enchères - PVE i Versailles.
  2. ^ Erik Gjems-Onstad (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Grøndahl og Dreyers Forlag, 1995, s. 47.
  3. ^ Journal de Monaco, nr. 4614, 21. mars 1946, s. 1.