Alessandro Algardi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alessandro Algardi
Født31. juli 1595[1][2]Rediger på Wikidata
Bologna[3]
Død10. juni 1654[4][5][6][7]Rediger på Wikidata (58 år)
Roma[3]
BeskjeftigelseBilledhugger, arkitekt Rediger på Wikidata
NasjonalitetKirkestaten

Alessandro Algardi (født 31. juli 1598 i Bologna i Kirkestaten, død 10. juni 1654 i Roma) var en italiensk billedhugger fra høybarokken, som nesten utelukkende var aktiv i Roma, hvor han senere i livet var Gian Lorenzo Berninis store rival.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Algardi var født i Bologna, hvor han i en ung alder var lærling i arbeidsverkstedet til Agostino Carracci. Likevel ledet hans begavelse for skulptur til å arbeide for Giulio Cesare Conventi (1577–1640), en kunstner med beskjedent talent. Da han var 20 år gammel fikk han oppdrag fra Ferdinando I, greve av Mantova, og han var også ansatt av lokale gullsmeder for figurative utforminger. Etter et kort oppholdt i Venezia dro han til Roma i 1625 med en introduksjon fra greven i Mantova til pave Gregor XVs nevø, kardinal Ludovico Ludovisi, som ansatte ham for en tid i restaureringen av antikke statuer.

Leo XIs grav av Algardi

Disse restaurerte statuene utgjør fremdeles kjernen av Bonacorsi-Ludovisi-samlingen i Palazzo Altemps. Restaurering av skulpturer var et vanlig arbeide for til og med de mest prominente billedhuggere på den tiden, innbefattet Bernini og Ercole Ferrata.

Fremdrevet av beskyttelse fra Borghese- og Barberini-familien, fikk Gian Lorenzo Bernini og hans arbeidsverksted de fleste av de store italienske skulpturelle oppdrag. I nærmere et tiår strebet Algardi mot anerkjennelse. I roma ble han hjulpet av venner som innbefattet Pietro da Cortona og hans bologneservenn Domenichino. Hans tidlige italienske oppdrag innbefattet terrakotta- og noen marmorportrettbyster,[8] mens han tjente til opphold med mindre verker som krusifikser.

Pave Leo XIs grav[rediger | rediger kilde]

Algardis første store oppdrag kom i 1634, da kardinal Ubaldini (Medici) gav ham i oppdrag å lage et begravelsesmonument for hans grandonkel, pave Leo XI, den tredje av Medici-pavene, som hadde regjert i mindre enn en måned i 1605. Monumentet ble påbegynt i 1640, og fullført innen 1644.

Fuga de +Arila, Vatikanet
Pave Leo XIs grav (detalj), 1640–1644

«Pave Leo I fordriver Attila fra Roma»[rediger | rediger kilde]

Fra 1646 til 1653 arbeidet Algardi på relieffet Pave Leo I fordriver Attila fra Roma. Med sin gradvise overgang fra de frittstående figurene i forgrunnen til de lave relieffene i bakgrunnen skulle dette relieffet komme til å utøve en stor innflytelse på senere tiders teknikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id algardi-alessandro[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RKDartists, rkd.nl, besøkt 23. august 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Dizionario Biografico degli Italiani, oppført som ALGARDI, Alessandro, Dizionario biografico degli italiani alessandro-algardi, utgitt 1960, besøkt 25. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Benezit Dictionary of Artists, «Alessandro Algardi», Benezit-ID B00002855[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 1684[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Algardi, Alessandro[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ BeWeb, BeWeB person-ID 253, besøkt 4. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Hans marmorbyste av Laudivio Zacchia, fra 1627, finnes i Staatliche Museen i Berlin (illustrert) Arkivert 20. oktober 2006 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Montagu, Jennifer: Alessandro Algardi. 2 vol. New Haven 1985.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]