Alenka Bratušek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alenka Bratušek
Alenka Bratusek photo.JPG
Alenka Bratušek (2012)
Født31. mars 1970 (49 år)
Celje
Utdannet ved Universitetet i Ljubljana
Beskjeftigelse Politiker
Parti Positive Slovenia
Nasjonalitet Slovenia (1991–), Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia (19701992)
Slovenias regjeringssjef
2013–2014
RegjeringBratušek
ForgjengerJanez Jansa
EtterfølgerMiro Cerar

Alenka Bratušek (født 31. mars 1970 i Celje i Slovenia/Jugoslavia) er en slovensk politiker i det venstreorienterte Pozitivna Slovenija (PS), senere i eget parti, ZaAB. Alenka Bratušek var Slovenias regjeringssjef fra 2013 til 2014, forøvrig som den første kvinne i stillingen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alenka Bratušek har studert naturvitenskap og teknologi og har en mastergrad i administrasjon av frivillige organisasjoner.[1] Før hun gikk inn i politikken var hun leder av Slovenias Direktorat for Statens budsjetter.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Alenka Bratušek ble valgt som medlem av nasjonalforsamlingen i 2011 og har vært leder av finanskomiteen. Hun ble midlertidig leder av sitt parti i januar 2013 etter at Zoran Janković hadde trådt tilbake under anklager om korrupsjon.

Statsminister 2014-2015: Bratušek ble 27. februar 2013 gitt i oppdrag å danne ny slovensk regjering.[2] Hun fikk oppdraget etter at Janez Janša tapte en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen etter korrupsjonsanklager. Regjerinen stod klar etter en avstemning den 20. mars, der 52 av 90 folkerepresentanter stemte for den nye koalisjonsregjeringen. Regjeringen stod fremfor store utfordringer grunnet økonomiske vansker i landet.[3]

Bratušek tapte ved en avstemning i partiet 26. april 2014 ledervervet til Zoran Janković.[4]

Hun stiftet i 2014 sitt eget parti.[5] Partiet fikk fire medlemmer i parlamentet ved valget i 2014, herunder Bratušek selv. Partiet er sterkt knyttet til hennes eget politiske prosjekt, også fjenspeilet i navnet: Forbundet Alenka Bratušek (Zavezništvo Alenka Bratušek - ZaAB).

I 2014 ble hun foreslått som EU-kommissær og visepresident i Juncker-kommisjonen, men nominasjonen ble ikke godkjent av Europaparlamentet.[6] Den slovenske statsminister Miro Cerar nominerte da en annen kandidat, den slovenske entreprenøren Violeta Bulc.[7][8]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]