Alenka Bratušek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alenka Bratušek
Alenka Bratusek photo.JPG
Alenka Bratušek (2012)
Født31. mars 1970 (47 år)
Celje
Utdannet ved Universitetet i Ljubljana
Yrke Politiker
Parti Positive Slovenia
NasjonalitetSlovenia, Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia
Språkslovensk
Slovenias regjeringssjef
2013–2014
RegjeringBratušek
ForgjengerJanez Jansa
EtterfølgerMiro Cerar

Alenka Bratušek (født 31. mars 1970 i Celje) er en slovensk politiker i det venstreorienterte Pozitivna Slovenija (PS), senere i eget parti, ZaAB. Alenka Bratušek var Slovenias regjeringssjef fra 2013 til 2014, forøvrig som den første kvinne i stillingen. I 2014 ble hun foreslått som EU-kommissær og visepresident i Juncker-kommisjonen, men nominasjonen ble ikke godkjent av Europaparlamentet.[1]

Liv[rediger | rediger kilde]

Alenka Bratušek har studert naturvitenskap og teknologi og har en mastergrad i administrasjon av frivillige organisasjoner.[2] Før hun gikk inn i politikken var hun leder av Slovenias Direktorat for Statens budsjetter.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Alenka Bratušek ble valgt som medlem av nasjonalforsamlingen i 2011 og har vært leder av finanskomiteen. Hun ble midlertidig leder av sitt parti i januar 2013 etter at Zoran Janković hadde trådt tilbake under anklager om korrupsjon.

Bratušek ble 27. februar 2013 gitt i oppdrag å danne ny slovensk regjering.[3] Hun fikk oppdraget etter at Janez Janša tapte en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen etter korrupsjonsanklager. Bratušek tapte ved en avstemning i partiet 26. april 2014 ledervervet til Zoran Janković.[4]

Hun stiftet i 2014 sitt eget parti.[5] Partiet fikk fire medlemmer i parlamentet ved valget i 2014, herunder Bratušek selv.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]