Alenka Bratušek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek 2013.jpg
Født31. mars 1970[1][2]Rediger på Wikidata (51 år)
CeljeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i LjubljanaRediger på Wikidata
Parti Positive Slovenia
Nasjonalitet Slovenia (1991–), Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia (19701992)Rediger på Wikidata
Nettstedzaveznistvo.si Rediger på Wikidata
Slovenias regjeringssjef
2013–2014
RegjeringBratušek
ForgjengerJanez Jansa
EtterfølgerMiro Cerar

Alenka Bratušek (født 31. mars 1970 i Celje i Slovenia/Jugoslavia) er en slovensk politiker i det venstreorienterte Pozitivna Slovenija (PS), senere i eget parti, ZaAB. Alenka Bratušek var Slovenias regjeringssjef fra 2013 til 2014, forøvrig som den første kvinne i stillingen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alenka Bratušek har studert naturvitenskap og teknologi og har en mastergrad i administrasjon av frivillige organisasjoner.[3] Før hun gikk inn i politikken var hun leder av Slovenias Direktorat for Statens budsjetter.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Alenka Bratušek ble valgt som medlem av nasjonalforsamlingen i 2011 og har vært leder av finanskomiteen. Hun ble midlertidig leder av sitt parti i januar 2013 etter at Zoran Janković hadde trådt tilbake under anklager om korrupsjon.

Statsminister 2014-2015: Bratušek ble 27. februar 2013 gitt i oppdrag å danne ny slovensk regjering.[4] Hun fikk oppdraget etter at Janez Janša tapte en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen etter korrupsjonsanklager. Regjerinen stod klar etter en avstemning den 20. mars, der 52 av 90 folkerepresentanter stemte for den nye koalisjonsregjeringen. Regjeringen stod fremfor store utfordringer grunnet økonomiske vansker i landet.[5]

Bratušek tapte ved en avstemning i partiet 26. april 2014 ledervervet til Zoran Janković.[6]

Hun stiftet i 2014 sitt eget parti.[7] Partiet fikk fire medlemmer i parlamentet ved valget i 2014, herunder Bratušek selv. Partiet er sterkt knyttet til hennes eget politiske prosjekt, også fjenspeilet i navnet: Forbundet Alenka Bratušek (Zavezništvo Alenka Bratušek - ZaAB).

I 2014 ble hun foreslått som EU-kommissær og visepresident i Juncker-kommisjonen, men nominasjonen ble ikke godkjent av Europaparlamentet.[8] Den slovenske statsminister Miro Cerar nominerte da en annen kandidat, den slovenske entreprenøren Violeta Bulc.[9][10]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]