Alenka Bratušek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alenka Bratušek
Alenka Bratusek photo.JPG
Alenka Bratušek (2012)
Født 31. mars 1970 (47 år)
Celje
Utdannet ved Universitetet i Ljubljana
Yrke Politiker
Parti Positive Slovenia
Nasjonalitet Slovenia, Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia
Språk slovensk
Slovenias regjeringssjef
2013–2014
Regjering Bratušek
Forgjenger Janez Jansa
Etterfølger Miro Cerar

Alenka Bratušek (født 31. mars 1970 i Celje) er en slovensk politiker i det venstreorienterte Pozitivna Slovenija (PS), senere i eget parti, ZaAB. Alenka Bratušek var Slovenias regjeringssjef fra 2013 til 2014, forøvrig som den første kvinne i stillingen. I 2014 ble hun foreslått som EU-kommissær og visepresident i Juncker-kommisjonen, men nominasjonen ble ikke godkjent av Europaparlamentet.[1]

Liv[rediger | rediger kilde]

Alenka Bratušek har studert naturvitenskap og teknologi og har en mastergrad i administrasjon av frivillige organisasjoner.[2] Før hun gikk inn i politikken var hun leder av Slovenias Direktorat for Statens budsjetter.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Alenka Bratušek ble valgt som medlem av nasjonalforsamlingen i 2011 og har vært leder av finanskomiteen. Hun ble midlertidig leder av sitt parti i januar 2013 etter at Zoran Janković hadde trådt tilbake under anklager om korrupsjon.

Bratušek ble 27. februar 2013 gitt i oppdrag å danne ny slovensk regjering.[3] Hun fikk oppdraget etter at Janez Janša tapte en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen etter korrupsjonsanklager. Bratušek tapte ved en avstemning i partiet 26. april 2014 ledervervet til Zoran Janković.[4]

Hun stiftet i 2014 sitt eget parti.[5] Partiet fikk fire medlemmer i parlamentet ved valget i 2014, herunder Bratušek selv.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]