Aleksandr Pokrysjkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Aleksandr Ivanovitsj Pokrysjkin (født 6. mars 1913 i Novosibirsk, død 13. november 1985) var en sovjetisk marskalk og medlem av det sovjetiske flyvåpenet. Han ble utnevnt til Helt av Sovjetunionen ved tre separate anledninger, to ganger i 1943 og en gang i 1944.

Pokryshkin hadde, i tillegg til hans tre Helt av Sovjetunionen gullstjerner, blitt tildelt fire Lenin-medaljer, 4 røde banner, den røde stjerne, og han ble tildelt en rekke andre medaljer, og enkelte utenlandske ordener, slik som Distinguished Service Medal som han fikk fra Storbritannia.

Pokrysjkin var den store taktiker i det sovjetiske flyvåpenet under den andre verdenskrig.[trenger referanse] Han nærmest egenhendig kjempet for å endre de foreldede sovjetiske taktikkene som var på plass i 1941 da krigen startet.[trenger referanse] For å etablere nye og mer moderne taktikker måtte han trosse det mektige kommunistpartiet og det kostet nesten hele hans karriere.[trenger referanse] Han fikk asteroiden 3348 Pokryshkin oppkalt etter seg.

Han skrev flere bøker om sine opplevelser under krigen, ingen av disse ser ut til å ha blitt oversatt til engelsk eller noen andre språk. Det store flertallet av Pokrysjkins nedskutte fiendtlige fly ble senest skutt ned i 1943, og siden sommeren 1944 ble han forbudt å engasjere seg i flere luftkamper fordi han var en helt og skulle brukes i sovjetisk krigspropaganda.[trenger referanse]