Aldcliffe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Våtområder mellom Aldcliffe og elven Lune.
Båthuset ved Aldcliffe langs Lancasterkanalen.

Aldcliffe er liten engelsk landsby sørvest for Lancaster i Lancashire. Landsbyen ligger kun rundt 30 minutters gangveg eller 2, 5 km fra Lancasters sentrum.[1] Stedet ligger på østsiden av elven Lune.

Selve navnet Aldcliffe kan bli delt i to deler, ald, angelsaksisk for «old», altså gammel, og clif som betyr høyereliggende område, noe som er åpenbart sett fra elven. Det er en mulighet for Ald kan vise til personnavnet Alda.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Aldeclif er nedtegnet i Domesday Book for året 1086, og av den grunn kan det bli slått fast at det har vært en bosetning der før den tid. Etter den normanniske erobringen i 1066 kom Aldcliffe under besittelse av en Roger av Poitou, i henhold til en opptegnelse hos i klosteret St. Mary i Lancaster. Aldcliffe Old Hall ble bygget under styret til kong Vilhelm Rufus på slutten av 1000-tallet og ble utvidet på slutten av 1400-tallet. Det var åpenbart også et katolsk kloster her. På 1100-tallet hadde familien Fitz Reifrid interesser i området, og siden familien Ypres. I 1834 nevnes det at klosterforstander John Innocent leide ut landgods Aldcliffe til en viss Peter de Bolron for 60 år. Denne leien må ha blitt utvidet for i 1482 holdt en Thomas Bolron fortsatt land i Aldcliffe.[2] Da det ble vanskelig å opprettholde katolsk tro i byer som Lancaster på slutten av 1500-tallet og begynnelsen av 1600-tallet var Aldeclif for en stakket stund et fristed.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ LancasterWalks
  2. ^ a b Robert Bellis' manuskript (DOC)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]