Aldcliffe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aldcliffe
Aldcliffe
Båthuset ved Aldcliffe langs Lancasterkanalen
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:City of Lancaster
Admin. grevskap:Lancashire
Seremon. grevskap:Lancashire
StatusGrend (hamlet)
Befolkning? (-)

Aldcliffe er liten engelsk grend (eller landsby) sørvest i distriktet City of Lancaster i grevskapet Lancashire. Landsbyen ligger kun rundt 30 minutters gangveg eller 2, 5 km fra byen Lancasters sentrum. [1] Stedet ligger på østsiden av elven Lune.

Stedsnavnet[rediger | rediger kilde]

Våtområder mellom Aldcliffe og elven Lune.

Selve navnet Aldcliffe kan bli delt i to deler, ald, angelsaksisk for «old», altså gammel, og clif som betyr høyereliggende område, noe som er åpenbart sett fra elven. Det er en mulighet for Ald kan vise til personnavnet Alda.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Aldeclif er nedtegnet i Domesday Book for året 1086, og av den grunn kan det bli slått fast at det har vært en bosetning der før den tid. Etter den normanniske erobringen i 1066 kom Aldcliffe under besittelse av en Roger av Poitou, i henhold til en opptegnelse hos i klosteret St. Mary i Lancaster. Aldcliffe Old Hall ble bygget under styret til kong Vilhelm Rufus på slutten av 1000-tallet og ble utvidet på slutten av 1400-tallet. Det var åpenbart også et katolsk kloster her. På 1100-tallet hadde familien Fitz Reifrid interesser i området, og siden familien Ypres. I 1834 nevnes det at klosterforstander John Innocent leide ut landgods Aldcliffe til en viss Peter de Bolron for 60 år. Denne leien må ha blitt utvidet for i 1482 holdt en Thomas Bolron fortsatt land i Aldcliffe.[1] Da det ble vanskelig å opprettholde katolsk tro i byer som Lancaster på slutten av 1500-tallet og begynnelsen av 1600-tallet var Aldeclif for en stakket stund et fristed.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Bellis, Robert (juni 1987): «Aldcliffe» (DOC), Lancaster University

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Aldcliffe – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons