Albrecht VI av Østerrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Albrecht VI av Østerrike
Albrecht VI. (Miniatur in Gebetbuch).jpg
Født1418[1]Rediger på Wikidata
Wien[1]Rediger på Wikidata
Død2. des. 1463[1]Rediger på Wikidata
Wien[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse MonarkRediger på Wikidata
Ektefelle Mechthild av Pfalz (1452–)[2]Rediger på Wikidata
FarErnst[1]
Mor Cimburgis av Masovia[1]Rediger på Wikidata
Søsken Fredrik III av Det tysk-romerske rike[1], Katharina av Østerrike, Margaretha av ØsterrikeRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det tysk-romerske rikeRediger på Wikidata
Gravlagt StefansdomenRediger på Wikidata

Albrecht VI

Albrecht VI (født 18. desember 1418 i Wien, død 2. desember 1463 i Wien) var hertug av Østerrike og tilhørte Habsburgslekten.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Albrecht var den yngste av hertug Ernsts to sønner. Ernst var hertug av Steiermark og døde i 1424. Albrechts eldre bror Friedrich var den senere Friedrich III.

De habsburgske stamland var ved Albrechts fødsel delt i tre fra hverandre uavhengige hertugdømmer. Albrechts fetter Albrecht V (Albrecht II som tysk-romersk keiser) regjerte over Niederösterreich, Albrechts far Ernst regjerte over Innerösterreich (blant annet Steiermark, Kärnten og Krain) og Alrechts onkel Friedrich IV av Tyrol regjerede over Tyrol og Vorderösterreich.

Friedrich av Tyrol fikk etter Ernsts død i 1424 formynderskapet over Albrecht og hans bror inntil 1436. I en traktat ble det bestemt at de to brødre sammen skulle regjere Innerösterreich. Men Albrechts bror overtok alene herredømmet over Innerösterreich som Friedrich V (Friedrich III som tysk-romersk keiser).

Inntil 1439 var hertug Albrecht V familieoverhode for habsburgerne. I 1438 ble han valgt som keiser for det tysk-romerske rike. Han døde av dysenteri i 1439 og etterlot seg den ennå ufødte sønn Ladislaus Postumus. Samme år døde Friedrich av Tyrol. Albrechts bror Friedrich var nå overhodr for habsburgdynastiet, og han overtok formynderskapet over Ladislaus, som var arving til Ober- og Niederösterreich. Han hadde også formynderskapet over Friedrich av Tyrols sønn Siegmund, som var arving til Tyrol.

Den 2. februar 1440 ble Friedrich valgt til tysk konge. I 1446 tvang Tyrols stender Siegmund fri for formynderskapet, og han ble utnevnt til hertug over Tyrol. Vorderösterreich ble imidlertid ikke gitt tilbake. Dette fikk Albrecht, og han besatt dermed kun ét territorium.

I 1452 giftet han seg med Mechthild von Pfalz. Albrecht grunnla i 1457 Albert-Ludwigs-Universität i Freiburg.

Etter Ladislus' død kom det i Praha til en åpen konflikt mellom Friedrich og Albrecht om regentskapet i Nieder- og Oberösterreich (som på daværende tidspunkt het henholdsvis Österreich unter der Enns og Österreich ob der Enns).

Albrecht gjorde krav på å bli Ladislus Postumus' etterfølger, og kalte seg nå Albrecht VIvon Österreich ob und unter der Enns. Friedrich motsatte seg som keiser å anerkjenne dette, men i 1458 nådde de til en overenskomst, og Albrecht ble hertug over Österreich ob der Enns, som stort sett svarer til det nåværende Oberösterreich, mens Friedrich hersket over Österreich unter der Enns.

Men Albrecht hadde som mål å regjere over begge de østerrikske områder, og han innledet en kamp mot Friedrich. Det lyktes ham i 1462 beleïre Wiener Hofburg, der Friedrich residerte med sin familie, og med den böhmiske konge Georg von Podiebrads mellomkomst inngikk Albrecht og Friedrich en avtale som lot Friedrich overlate regjeringen som erkehertug av Østerrike til Albrecht i åtte år mot en høy årlig betaling.

Albrecht VI døde imidlertid plutselig i 1463 og landene overgikk dermed til Friedrich III.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g Nouveau dictionnaire de biographie alsacienne[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage person ID p11391.htm#i113904, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]