Albert Brewer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Albert Brewer
Governor Albert Brewer 1970.jpg
Født26. okt. 1928[1]Rediger på Wikidata
Bethel SpringsRediger på Wikidata
Død2. jan. 2017[1]Rediger på Wikidata (88 år)
BirminghamRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Advokat, politikerRediger på Wikidata
Embete
  • Guvernør i Alabama (1968–1971)
  • viseguvernør i Alabama (1967–1968)
  • member of the Alabama House of Representatives
  • member of the State Senate of Alabama Rediger på Wikidata
Utdannet ved University of AlabamaRediger på Wikidata
Ektefelle Martha Farmer BrewerRediger på Wikidata
Parti Det demokratiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Albert Preston Brewer (født 26. oktober 1928 i Bethel Springs i Tennessee i USA, død 2. januar 2017 i Birmingham i Alabama[2]) var en amerikansk demokratisk politiker som var en støtte til George Wallace men etterhvert tok avstand fra hans politiske visjoner. Han var guvernør i Alabama fra 1968 til 1971.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Brewer var født i Tennessee, og studerte ved University of Alabama.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Han var representant i Alabama House of Representatives, underhuset i delstaten Alabamas lovstiftende forsamling i perioden 1954 til 1966. Han var opprinnelig en alliert med George Wallace,[trenger referanse] og tiltrådte som viseguvernør i Alabama i 1967 samtidig som Wallaces hustru Lurleen Wallace tiltrådte som guvernør.

Guvernør Lurleen Wallace døde i 1968 i embedet, og Brewer etterfulgte henne som guvernør. George Wallace var på denne tid presidentkandidat for American Independent Party. Brewer valgte å styre Alabama uten å ta instruksjoner fra Wallace, og tok kraftig avstand fra ham i demokratenes primærvalg forut guvernørvalget i 1970.[trenger referanse]

Mens George Wallace førte en kampanje som appellerte særlig til de i den hvite befolkning som hadde negative holdninger til afroamerikanere, nektet Brewer å bruke noe som kunne oppfattes som rasistisk retorikk i sin kampanje.[trenger referanse] Han forsøkte å bygge en koalisjon av velutdannede hvite av middelklassen, den venstreorienterte arbeiderklassen i delstatens nordre del og svarte velgere som bare en kort tid hadde hatt reell mulighet til å registrere seg som velgere i Alabama.[trenger referanse] Etter primærvalgets første omgang var Brewer i ledelsen. George Wallace, som ble båret frem av en nesten uforblommet rasistisk kampanje,[trenger referanse] vant så knapt i primærvalgets andre omgang.

Etter at Wallace hadde vunnet i selve guvernørvalget ettertrådte han i 1971 Brewer som guvernør.

I primærvalgkampen ble Brewers kandidatur motarbeidet ved offentliggjøringen av forfalskede fotografier som viste Brewer med en anfører for radikale svarte, Elijah Muhammad.[trenger referanse] Det ble også satt ut rykter om at guvernør Brewer skulle være homoseksuell og at hans hustru var en mentalt ustabil alkoholiker. Én statsviter har betraktet denne demokratiske primærvalgkampanjen til guvernør i Alabama i 1970 som «den mest skitne valgkamp noensinne».[3][trenger bedre kilde]

Brewer gikk etterpå tilbake til sin praksis som advokat i Montgomery og arbeidet der til 1979. Deretter praktiserte han i Decatur til sent på 1980-tallet. Han var i 1978 atter kandidat til guvernør, men tapte igjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Albert Preston Brewer, Find a Grave 174787033, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Albert Brewer, Alabama's 47th governor, dies at age 88». Arkivert fra originalen 3. januar 2017. Besøkt 6. januar 2017. 
  3. ^ Kerwin D. Swint: Mudslingers: The twenty-five dirtiest political campaigns of all time. New York, 2006, s. 223ff.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Biografi på Cumberland School of Laws nettsted