Alaocyba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alaocyba
Nomenklatur
Alaocyba
Perris, 1869
Populærnavn
Blindsnutebiller?
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieCurculionoidea
FamilieRaymondionymidae
Økologi
Antall arter: 27
Habitat: terrestrisk, lever underjordisk
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika
Inndelt i

Alaocyba er en slekt av biller som tilhører gruppen snutebiller (Curculionoidea). De blir ofte regnet som en undergruppe av familien snutebiller (Curculionidae) eller til familien sumpsnutebiller (Erirhinidae), men nyere klassifikasjoner (for eksempel Fauna Europaea, [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.) regner dem ofte som en egen familie. De er små snutebiller som lever underjordisk. Gruppen er ikke kjent fra Nord-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (gjerne 1-2 millimeter), avlange snutebiller. De mangler fasettøyne og er blinde. Snuten er ganske lang, og antennene er festet nær spissen av denne. Brystskjoldet (pronotum) er lengre enn bredt, med helt avrundede sider og store punktgroper på oversiden. Det kan ha en Y-formet fure. Dekkvingene er ovale, med tydelige punktrekker. Beina, spesielt føttene, er ganske korte, bakleggene er flate og utvidet sidelengs, nærmest trekantede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Raymondionymidene lever underjordisk og man finner dem bare dersom man vasker ut prøver av jord eller dyptliggende humus. De fleste kjente artene lever i Sør-Europa, men det er vel sannsynlig at det finnes mange uoppdagede arter i andre områder. Lite synes kjent om hva de lever av.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Liste over artene[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Morrone, J.J., Osella, G. og Zuppa, A.M. 2001. Distribution patterns of the relictual subfamily Raymondionymidae (Coleoptera, Erirhinidae): a track analysis. Folia Entomologica Mexicana 40 (3): 381-388.

Nettressursen Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr. [2] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]