Alanno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alanno
Alanno

Våpen

Alanno
Italy location map.svg
42°18′0″N 13°58′0″ØKoordinater: 42°18′0″N 13°58′0″Ø
LandItalia Italia
RegionFlagget til Abruzzo Abruzzo
ProvinsPescara
StatusKommune
InnbyggernavnAlannesi
Tilstøtende kommunerCugnoli, Manoppello, Nocciano, Pietranico, Rosciano, Scafa, Torre de' Passeri, Turrivalignani
Areal32,51 km²
Befolkning3 666 (2007)
Bef.tetthet112,76 innb./km²
Høyde over havet307
Postnummer65020
Telefonprefiks085
ISTAT-nummer068002

Alanno er en bygd og kommune i provinsen Pescara i regionen Abruzzo i Italia. Den første bosetningen i bygden var langobarder. Senere tok arvingene til Ettore Fieramosca området i besittelse.

Alanno har følgende frazioni: Alanno Stazione, Case, Catena, Colle Grande, Costa delle Plaie, Feliceantonio, Fraticelli, Gobeo, Madonnella, Maltempo, Oratorio, Pennesi, Petricca, Ponte Fara, Prati, Sperduto, Tarantolà, Ticchione og Zampetta.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Interiøret i kirken Santa Maria delle Grazie.

Det viktigste landemerket i Alanno er renessansekirken Santa Maria delle Grazie, som ble bygget rundt 1485 for å hedre en mirakuløs tilsynekomst av Madonna. Kirken er lokalisert 3 km utenfor bygden, og har en elegant inngang (1505) som er omgitt av en lunett med freske av Avsettelsen (en: the Deposition). Det ene midtskipet ender i en apsis med freskomaleriene fra Andrea De Litios verksted (1522) og 15. århundrets triptyk med Madonna, Englene og Helgenene. Interiørets dekorasjon er ellers i barokkstil. Alteret som ble bygget ferdig i 1642, har en kostbar triptyk fra det 15. århundre med Madonna mellom St. Sebastian og en Hellig Pave.

Andre seerverdige bygg i bygden inkluderer de tre tårnene, som er ruiner av vegger med opphav i middelalderen, og St. Francis-kirken fra det 16. århundre. Den grønne oasen med en rik fauna som kjennetegnes av en rekke fuglearter og en rik elvevegetasjon, setter også sitt preg på Alanno.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


italiastubbDenne italiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.