Alanno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alanno
Alanno

Våpen

Alanno
Italy location map.svg
42°18′0″N 13°58′0″ØKoordinater: 42°18′0″N 13°58′0″Ø
Land Italia Italia
Region Flagget til Abruzzo Abruzzo
Provins Pescara
Status Kommune
Innbyggernavn Alannesi
Tilstøtende kommuner Cugnoli, Manoppello, Nocciano, Pietranico, Rosciano, Scafa, Torre de' Passeri, Turrivalignani
Areal 32,51 km²
Befolkning 3 666 (2007)
Bef.tetthet 112,76 innb./km²
Høyde 307 moh
Postnummer 65020
Telefonprefiks 085
ISTAT-nummer 068002

Alanno er en bygd og kommune i provinsen Pescara i regionen Abruzzo i Italia. Den første bosetningen i bygden var langobardere. Senere tok arvingene til Ettore Fieramosca området i besittelse.

Alanno har følgende frazioni: Alanno Stazione, Case, Catena, Colle Grande, Costa delle Plaie, Feliceantonio, Fraticelli, Gobeo, Madonnella, Maltempo, Oratorio, Pennesi, Petricca, Ponte Fara, Prati, Sperduto, Tarantolà, Ticchione og Zampetta.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Interiøret i kirken Santa Maria delle Grazie.

Det viktigste landemerket i Alanno er renessansekirken Santa Maria delle Grazie, som ble bygget rundt 1485 for å hedre en mirakuløs tilsynekomst av Madonna. Kirken er lokalisert 3 km utenfor bygden, og har en elegant inngang (1505) som er omgitt av en lunett med freske av Avsettelsen (en: the Deposition). Det ene midtskipet ender i en apsis med freskomaleriene fra Andrea De Litios verksted (1522) og 15. århundrets triptyk med Madonna, Englene og Helgenene. Interiørets dekorasjon er ellers i barokkstil. Alteret som ble bygget ferdig i 1642, har en kostbar triptyk fra det 15. århundre med Madonna mellom St. Sebastian og en Hellig Pave.

Andre seerverdige bygg i bygden inkluderer de tre tårnene, som er ruiner av vegger med opphav i middelalderen, og St. Francis-kirken fra det 16. århundre. Den grønne oasen med en rik fauna som kjennetegnes av en rekke fuglearter og en rik elvevegetasjon, setter også sitt preg på Alanno.

ItaliastubbDenne Italiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.