Alanno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alanno

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Abruzzo
ProvinsPescara
StatusKommune
InnbyggernavnAlannesi
HovedstadAlanno
Tilstøtende kommunerCugnoli, Manoppello, Nocciano, Pietranico, Rosciano, Scafa, Torre de' Passeri, Turrivalignani
Postnummer65020
Retningsnummer085
Areal32,53 km²[1]
Befolkning3 377[2] (2023)
Bef.tetthet103,81 innb./km²
Høyde o.h.307 meter
ISTAT-nummer068002
Kart
Alanno
42°18′00″N 13°58′00″Ø

Alanno er en bygd og kommune i provinsen Pescara i regionen Abruzzo i Italia. Den første bosetningen i bygden var langobarder. Senere tok arvingene til Ettore Fieramosca området i besittelse.

Alanno har følgende frazioni: Alanno Stazione, Case, Catena, Colle Grande, Costa delle Plaie, Feliceantonio, Fraticelli, Gobeo, Madonnella, Maltempo, Oratorio, Pennesi, Petricca, Ponte Fara, Prati, Sperduto, Tarantolà, Ticchione og Zampetta.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Interiøret i kirken Santa Maria delle Grazie.

Det viktigste landemerket i Alanno er renessansekirken Santa Maria delle Grazie, som ble bygget rundt 1485 for å hedre en mirakuløs tilsynekomst av Madonna. Kirken er lokalisert 3 km utenfor bygden, og har en elegant inngang (1505) som er omgitt av en lunett med freske av Avsettelsen (en: the Deposition). Det ene midtskipet ender i en apsis med freskomaleriene fra Andrea De Litios verksted (1522) og 15. århundrets triptyk med Madonna, Englene og Helgenene. Interiørets dekorasjon er ellers i barokkstil. Alteret som ble bygget ferdig i 1642, har en kostbar triptyk fra det 15. århundre med Madonna mellom St. Sebastian og en Hellig Pave.

Andre seerverdige bygg i bygden inkluderer de tre tårnene, som er ruiner av vegger med opphav i middelalderen, og St. Francis-kirken fra det 16. århundre. Den grønne oasen med en rik fauna som kjennetegnes av en rekke fuglearter og en rik elvevegetasjon, setter også sitt preg på Alanno.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]