Aktuelle Kamera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Aktuelle Kamera var et nyhetsprogram produsert av Deutscher Fernsehfunk (kalt Fernsehen der DDR 1972–1990), det statskontrollerte TV-selskapet i DDR. Programmet ble sendt mellom 21. desember 1952 og 14. desember 1990, med daglige sendinger fra 11. oktober 1957. Tilsammen ble det produsert ca. 12 000 programmer, hvert på 30 minutter.

Fjernsynet i DDR var direkte underlagt sentralkomitéen i Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, som også hadde en direktelinje til redaksjonslokalene for Aktuelle Kamera.

Aktuelle Kamera var et av de viktigste redskapene for kommunistregimets «agitasjon og propaganda», og hadde en sterkt propagandistisk stil, der kommunistregimet og livet i DDR og østblokken ble forherliget, mens vesten og spesielt Vest-Tyskland ble fremstilt negativt. Programmet unnlot å dekke hendelser som ble oppfattet som ubehagelige for kommunistregimet.

Fordi det var mulig å få inn vesttysk fjernsyn i det meste av DDR foretrakk flertallet av DDRs innbyggere å se på vesttyske nyheter. Kommunistregimet forsøkte å vanskeliggjøre dette, bl.a. ved å ta i bruk den franske farvestandarden SECAM istedenfor PAL-standarden som ble brukt av vesttysk kringkasting. Dette gjorde at vesttysk fjernsyn bare kunne vises i sort-hvitt på mange fjernsynsapparater i DDR. DDR-innbyggere kunne imidlertid skaffe seg PAL-dekodere, og etter hvert gav kommunistregimet opp å bekjempe «republikkflukt via fjernsyn».