Aktiv støydemping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grafisk beskrivelse av ett støysignal og et ANR signal som demper hverandre ved destruktiv interferens og resulterer i en svak støy.

Aktiv støydemping eller aktiv støyreduksjon er en moderne metode for å dempe støy. En mikrofon registrerer støyen, gjerne litt nærmere kilden enn øret, og signalet forsterkes og sendes ut av en høyttaler i motfase slik at støyen og lyden fra høyttaleren virker mot hverandre i destruktiv interferens slik at det blir nesten stille.

Enkelte rutefly har montert slike høyttalere i kabinen for å dempe støyen som passasjerene opplever.

Det selges stadig flere hodetelefoner / øreklokker med ANR. De har en mikrofon utenfor klokka med forsterker og gir støyen i hodetelefonen i motfase slik at støyen nesten ikke høres. Samme element i hodetelefonen brukes til musikk, til kommunikasjon med andre, enten over radio eller gjennom et intercomanlegg.

Det er store prisforskjeller mellom forskjellige hodetelefoner med ANR.

Høyttaleren for ANR bør enten plasseres nær støykilden, ellers må det brukes mange høyttalere for å dekke et lite område med støydemping.

I et rom med litt avstand mellom støykilde og ANR høyttaler, og en person kan bevege seg i rommet, vil det finnes punkter der lyden fra ANR høyttaleren er faseforskjøvet 180 grader i forhold til lyden fra støykilden/ (forskjell i avstand på en halv bølgelengde). Da er lyden fra støyen i fase med lyden fra ANR høyttaleren, og interferensen resulterer i dobbelt så sterkt signal, som tilsvarer 3 dB økning av støyen.

Teknikken er mest effektiv for å dempe lave lydfrekvenser, hvor bølgelengene er større og man dermed har bedre kontroll over nodene mellom destruktiv og konstruktiv interferens.