Aktiv solenergi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Aktiv solenergi-teknologi er brukt for å konvertere solenergi til varme, å føre luftbevegelsen for ventilasjon eller kjøling, eller lagre varme for fremtidig bruk. Aktiv solenergi bruker elektrisk eller mekanisk utstyr som pumper og vifter, for å øke brukbar varme i et system. Innsamling av solenergi og utnyttelse av systemer som ikke bruker ekstern energi, som solenergipeis, er klassifisert som passiv solenergi-teknologi.

Solare varmtvannsystemer, unntatt de som er basert på thermosiphon, bruker pumper eller vifter for å sirkulere vann, en frostvæskeblanding eller luft gjennom solfangere, og er derfor klassifisert under aktiv solenergi-teknologi. Solfangere kan være «non-concentrating» eller «flat-plate» eller av andre design. Mest solar-thermal samlere har fast montering, men kan ha en høyere ytelse dersom de spore banen av solen i himmelen.

Passiv solenergi-systemer krever ingen ekstra energi for å operere og har derfor null driftskostnader, avgir ingen drivhusgasser i drift, og kan ha lave vedlikeholdskostnader, passiv solenergi-teknologi skal bli gitt full behandling.

Solar-teknologi sammenligning[rediger | rediger kilde]

Aktiv solar-thermal, via små pumper og vifter, kan ha betydelig høyere solar-besparelsesfraksjoner enn passiv solenergi-teknologi på grunn av kraftig forbedret varmeoverføring og transport. En interessant hybridmetode er å bruke solcellepanel for å drive pumper eller vifter. En data-analyse, ved hjelp av termodynamikk og varmeoverførings-programvare, kan brukes til å sammenligne resultatene av ulike aktive og passive solar thermal strategier.