Akershus EnergiPark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Akershus EnergiPark er et fjernvarmeanlegg, utenfor Lillestrøm som ble åpnet i 2011. Det forsyner områdene Lillestrøm, Kjeller, Skjetten og Skedsmokorset med varmeenergi til oppvarming og til varmtvann. I tillegg leverer anlegget varme til å fjerne snø i Storgata på Lillestrøm.

Energiparken er tilrettelagt for forskning og undervisning i et nært samarbeid med Høgskolen i Akershus og forskningsmiljøene på Kjeller.[1] Anlegget er bygd med tanke på å kunne brukes i utdanning. Det er derfor god plass rundt de ulike delene i anlegget slik at det er lett å få oversikt over de ulike delene av prosessene som skjer i en fjernvarmesentral. Det er mulig med omvisninger for det de kaller "energi-turister" fra både inn- og utland.[2]

Varmekildene som blir brukt er solfangere, kloakkvarme via en spesiell varmepumpe som bruker absorpsjonsteknikk istedenfor elektrisk drevet kompressor[2], forbrenning av treflis, "bioolje" (basert på slakteavfall) og metangass fra et avfallsdeponi.

Det er også planlagt å produsere hydrogen, fra avfallsgassen metan, i et fullskalaanlegg, via en norskutviklet teknikk som bruker metallhydrider istedenfor mekanisk kompressor.[2] (Hydrogenen skal brukes til drivstoff i biler).

Akershus EnergiPark er eid av Akershus Energi Varme AS som er et heleid datterselskap av Akershus Energi AS.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bygg.no – Byggeindustrien (27. juni 2009). «Kan bli et viktig forbilde». Besøkt 30. november 2010. «Akershus EnergiPark på Lillestrøm blir en av Europas mest moderne fjernvarmesentraler når den ferdigstilles om et år.» 
  2. ^ a b c NRK P2, mandag 29.11.2010 kl. 12.30
    Verdt å vite – Spesial: Akershus energipark. Ved Torstein Paulsen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

energistubbDenne energirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.