Akasja av Israel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Akasja
Konge av Israel
Akasja av Israel
Akasja i Promptuarii Iconum Insigniorum
Navnאחזיהו
Regjeringstid853–852 f.Kr.
ForeldreAkab og Jesabel

Akasja (hebraisk: אחזיהו, var konge av det nordlige israelittiske Israel. Han var sønn og etterfølger av Akab og moren var fønikiske Jesabel fra Tyr. William F. Albright har datert hans tid til 850–849 f.Kr. mens E. R. Thiele tilbyr datoene 853–852 f.Kr. [1] Hans tid som konge ble kort, knappe to år, da han falt ut av et vindu og døde av skadene.

Han må ikke forveksles med Akasja av Juda som var hans nevø.

Styre[rediger | rediger kilde]

I løpet av Akasjas kongetid gjorde Mesja av Moab opprør mot hans autoritet. Moabittene pleide å betale skatt av lam og ull fra værer til Israels konge, men da Akab døde forsøkte de å få brutt denne avtalen. Kongeriket Israel gikk til krig mot Moab. [2] Denne hendelsen er nedtegnet på Mesjastelen og med omfattende inskripsjon på mobittenes språk.

Akasja allierte seg med Josjafat, konge av Judea for å få i gang igjen den maritime handelen med Rødehavet. I henhold til Andre Krønikebok: «Han gikk sammen med ham om å bygge skip som skulle gå til Tarsis. De bygde skipene i Esjon-Geber.» [3] Tarsis er et mytisk sted i Bibelen med ulik mening. Byen Esjon-Geber ligger i nærheten av dagens Eliat ved Rødehavet, og dagens Etiopia og kanskje vestkysten av India var de sannsynlige målene for handelen. Bibelen slår fast at skipene forliste og årsaken var igjen Guds straff for de to kongenes uspesifiserte «synd».

Akasja fikk en for tidlig død da han falt ut av vinduet fra «sin loftssal i Samaria og ble hardt skadet.» Han skal da ha sendt bud til Ekron for å spørre Baal-Sebub om han ville overleve, og den åpenbart fiendtlige innstilte forfatteren av Andre Kongebok hevdet at Israels Gud straffet Akasja da med døden for sitt kjetteri. [4] Han ble etterfulgt av sin bror Joram.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thiele, Edwin (1951): The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings, (1. utg.; New York: Macmillan, 1951; 2. utg.; Grand Rapids: Eerdmans, 1965; 3. utg.; Grand Rapids: Zondervan/Kregel, 1983). ISBN 0-8254-3825-X, 9780825438257
  2. ^ Nettbibelen: Andre Kongebok 3:5-7[død lenke]
  3. ^ Nettbibelen: Andre Krønikebok 20:35-37[død lenke]
  4. ^ Nettbibelen: Andre Kongebok 1:18[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Akab 
Konge av Israel
Etterfølger:
 Joram