Ahasja av Israel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ahasja
Konge av Israel
Akasja i Promptuarii Iconum Insigniorum
Født870 f.Kr.Rediger på Wikidata
Kongedømmet Israel
Død851 f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • King of Israel (852 f.Kr. – 851 f.Kr.) Rediger på Wikidata
FarAkab av Israel[1][2]
MorJesabel[2]
SøskenAtalja
Joram av Israel[1]
NasjonalitetKongedømmet Israel
Regjeringstid853–852 f.Kr.

Ahasja (hebraisk: אֲחַזְיָהוּʾĂḥazyā́hû, også אֲחַזְיָהʾĂḥazyâ[a]; i eldre oversettelser Akasja) var konge av det nordlige israelittiske Israel. Han var sønn og etterfølger av Ahab, og moren var fønikiske Jesabel fra Tyr. William F. Albright har datert hans tid til 850–849 f.Kr. mens E. R. Thiele tilbyr datoene 853–852 f.Kr.[3] Hans tid som konge ble kort, knappe to år, da han falt ut av et vindu og døde av skadene.

Han må ikke forveksles med Ahasja av Juda, som var hans nevø.

Styre[rediger | rediger kilde]

I løpet av Ahasjas kongetid gjorde Mesja av Moab opprør mot hans autoritet. Moabittene pleide å betale skatt av lam og ull fra værer til Israels konge, men da Ahab døde, forsøkte de å få brutt denne avtalen. Kongeriket Israel gikk til krig mot Moab.[4] Denne hendelsen er nedtegnet på Mesjastelen og med omfattende inskripsjon på moabittenes språk.

Ahasja allierte seg med Josjafat, konge av Juda for å få i gang igjen den maritime handelen med Rødehavet. I henhold til Andre Krønikebok: «Han gikk sammen med ham om å bygge skip som skulle gå til Tarsis. De bygde skipene i Esjon-Geber.» [5] Tarsis er et mytisk sted i Bibelen med ulik mening. Byen Esjon-Geber ligger i nærheten av dagens Eilat ved Rødehavet, og dagens Etiopia og kanskje vestkysten av India var de sannsynlige målene for handelen. Bibelen slår fast at skipene forliste og årsaken var igjen Guds straff for de to kongenes uspesifiserte «synd».

Ahasja fikk en for tidlig død da han falt ut av vinduet fra «sin loftssal i Samaria og ble hardt skadet.» Han skal da ha sendt bud til Ekron for å spørre Baal-Sebub om han ville overleve, og den åpenbart fiendtlig innstilte forfatteren av Andre Kongebok hevdet at Israels Gud straffet Ahasja da med døden for sitt kjetteri.[6] Han ble etterfulgt av sin bror Joram.

Fotnote[rediger | rediger kilde]

  1. ^ I 2 Kong 1,2 og 2 Krøn 20,35.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b BEAN / Okhozija[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b ESBE / Okhozija, tsar izrailskij[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Thiele, Edwin (1951): The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings, (1. utg.; New York: Macmillan, 1951; 2. utg.; Grand Rapids: Eerdmans, 1965; 3. utg.; Grand Rapids: Zondervan/Kregel, 1983). ISBN 0-8254-3825-X, 9780825438257
  4. ^ Nettbibelen: Andre Kongebok 3:5-7[død lenke]
  5. ^ Nettbibelen: Andre Krønikebok 20:35-37[død lenke]
  6. ^ Nettbibelen: Andre Kongebok 1:18[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ahab 
Konge av Israel
Etterfølger:
 Joram