Agurktid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Agurktid er et begrep som benyttes i forbindelse med avisers magrere innhold om sommeren. Både journalistene og kildene deres tar ferie, og vikarene overtar sakene.

Slike sesonger finnes i mange land; i den engelsktalende verden kalles det silly season, mens tyskerne benytter Sommerloch («sommerhullet»). Den starter gjerne litt senere i resten av Europa, etter som sommerferiene legges til juli og august. Agurktid benyttes i Australia om juleferien da det på dette tidspunkt også er sommer på den sydlige halvkule.

Innenfor sport er det brukt til den perioden det ikke er ligamatcher, og avisene skriver om rykter om spilleroverganger.

Opphav[rediger | rediger kilde]

  • Det norske begrepet kan ha sitt opphav i et gammelt engelsk uttrykk fra 1700-tallet som da ble brukt med betydningen «skreddernes ferie, da de har tid til forlystelse og det er sesong for agurker». Begrepet brukes ikke lenger i engelsk, men har overlevd i blant annet Norge og Nederland.
  • Agurktid har i Norge blitt knyttet til mediebransjen fordi ferievikarene tidligere ble sendt ut på torgene for å sjekke de skiftende grønnsaksprisene, og agurktiden varer fra omkring midten av juni til slutten av august.[trenger referanse]
  • Det har også blitt hevdet at begrepet kommer fra tysk Sauregurkenzeit, som er en forvanskning av et hebraisk uttrykk som betyr «lidelsestid» eller «dyrtid», det vil si en vanskelig tid, og som ble brukt av kjøpmenn i Berlin i sommersesongen, men dette er trolig feil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]