Afrodisiakum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Afrodisiakum[1] er en ingrediens, et preparat eller krydder som skal øke kjønnsdriften eller lysten sex. Navnet stammer fra den greske gudinnen Afrodite som blant annet representerte den fysisk siden av kjærligheten. For å regnes som afrodisiakum, må stoffet ha rimelig jevn virkning for begge kjønn.

Historisk har mange krydder blitt tillagt slike egenskaper. Det samme gjelder grønnsaker, frukter og annet som likner på kjønnsorganer, som gulrot, asparges, agurk og annet fallosformet, for eksempel nesehornhorn, samt planter, røtter og annet som likner vulva, eller «sanselige» frukter som kirsebær. Etter hvert som skuffelsen har bredt seg, er de fleste frafalt, men asparges antas fortsatt å ha litt effekt. Ifølge folketroen finnes en del angivelig effektive planter. Også kombinasjoner som østers og champagne påstås å fremme lyst. Eventuelle virkninger skyldes som regel en placeboeffekt, det vil si selvsuggesjon og innbilning.

Der er gitt ut flere kokebøker om mat som afrodisiakum.

Ordet er fra en latinisert for av det greske afrodisiakos, «å vekke seksuelt begjær», igjen fra Afrodisios, «hellig for Afrodite». Navnet på den greske gudinnen for kjærlighet og skjønnhet, Afrodite, betydde «seksuell glede».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «afrodisiakum», Bokmålsordboka
  2. ^ «aphrodisiac (n.)», Online Etymology Dictionary

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Froböse, Gabriele; Froböse, Rolf; Gross, Michael (overs.) (2006): Lust and Love: Is it more than Chemistry? Royal Society of Chemistry, ISBN 0-85404-867-7.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Sildenafil, potensmiddel markedsført under produktnavnet Viagra og annet