Adventivknopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hestehov har adventivknopper på sin leddelte jordstengel
FallPando02.jpg

Adventivknopp er en knopp som dannes et annet sted på planten enn der hvor knopper vanligvis dannes, i bladhjørne eller i stengelspiss.

Adventknopper på jordstengler[rediger | rediger kilde]

Om en plante har ledd-delte jordstengler, vil det være en knopp på hvert ledd. Spissen av jordstengelen vokser opp i lyset og danner lysskudd på vanlig måte.

Men ettersom hvert ledd har en adventivknopp, vil hvert ledd kunne bli opphav til en ny plante. Det skjer om planten deles, for eksempel når man luker i hagen og vil rive opp en plante med roten. Adventivknoppene sørger for at en ny plante spirer fra et ledd som er igjen. Planter med ledd-delte jordstengler er derfor svært vanskelige å bli kvitt. Slikt ugress må fjernes på et tidlig stadium og i mange omganger.

Ugress med krypende jordstengler[rediger | rediger kilde]

Adventivknopper på blad[rediger | rediger kilde]

Adventivknopper er også grunnlaget for formering med bladstiklinger, noe som er lett å gjøre med flere stueplanter, blant annet begonia, saintpaulia, peperomia, streptocarpus og gloksinia. Om man fjerner midtnerven fra streptocarpus og deler bladet i flere biter med et par bladnerver på hver bit, vil det vokse frem nye planter fra sidenervene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]