Adolf Hoffmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adolph Hoffmann i 1911
Relieff av Haufmann, laget av billedhuggeren Martin Meyer-Pyritz

Adolph Hoffmann (født 23. mars 1858 i Berlin; død 1. desember 1930 samme sted) var en sosialdemokratisk politiker (USPD).

Hoffmann var et uekte barn, og hans mor døde da han var ung. Han ble oppdratt av besteforeldrene i barnehjem og fosterhjem. Han ble forstersønn av en tekstilprodusent. Etter en omkring tre år lang grunnskole, fullførte han en utdanning som gravør og gullsmed. I 1876 gikk han fra over fra frimenighetene i Berlin til den sosialdemokratiske tenkningen i SAPD, som i 1890 ble kjent som SPD. Fra 1880-årene var han partimedlem og deretter en ledende partifunksjonær i Berlin.

Fra 1916 til 1917 ledet han Berlins partiorganisasjon. Han tilhørte venstrefløyen i SPD og var i 1917 med på å grunnlegge USPD. Under novemberrevolusjonen ble han i januar 1919, sammen med Konrad Haenisch (SPD), utnevnt til prøyssisk minister for vitenskap, kunst og utdanning. Der gjorde han seg blant annet bemerket ved avskaffelsen av den kristne undervisningen i Preussen. Hans anti-kirkelige utsagn på denne tiden skapte røre i katolske miljø. Dette utløste en kulturkamp hvor de katolske kreftene mobiliserte det tyske Zentrumspartei til valgene til Weimarrepublikkens nasjonalforsamling.

Under psedonymet J. F. A. Volkmann, skrev Hoffmann også en rekke dikt.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)