Hopp til innhold

Skolemassakren på Sandy Hook Elementary School

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Adam Lanza»)
Politiet utenfor Sandy Hook Elementary School
Sort prikk: gjerningsmannens hus
Rød prikk: Sandy Hook Elementary School

Skolemassakren på Sandy Hook Elementary School i Newtown i Connecticut i USA var en skolemassakre 14. desember 2012 der 26 mennesker ble drept: 20 skolebarn og seks ansatte ved skolen. I tillegg tok gjerningsmannen Adam Lanza sitt eget liv.[1] Han bar tre våpen: en rifle og to pistoler. Riflene var Bushmasters versjon av AR-15, pistolene var en Glock og en SIG SAUER.[2] I forkant av massakren skjøt gjerningsmannen sin mor som var eier av våpnene som ble anvendt under massakren.

Dette er den nest mest dødelige skoleskytingen i sivil amerikansk historie. Bare Virginia Tech-massakren i 2007 har tatt flere menneskeliv. Skyteepisoden fornyet debatten om våpenlover i USA. Forslag som universell bakgrunnsjekk og forbud mot å selge enkelte halvautomatiske våpen og våpen med magasiner som holder mer enn ti patroner ble et tema.

Adam Peter Lanza (født 22. april 1992, død 14. desember 2012) var gjerningsmannen. Han bodde sammen med moren sin i Newtown. De bodde 8 km fra Sandy Hook Elemntary School, Adam gikk på skole der som barn. I den offisielle rapporten som kom ut i november 2013 konkluderte den med at Adam Lanza planla og utførte handlingene alene. Etterforskerne av saken fant aldri noen indikasjoner eller motiver på grunnen til at Adam valgte å angripe skolen.

Oversikt over innsiden på Sandy Hook Elementary School
Reaksjonen og uttalelsene fra Obama etter skolemassakren

Skytingen

[rediger | rediger kilde]

Klokken 9:30 amerikansk tid den 14. desember 2012 drepte Adam moren sin Nancy Lanza (52) i hjemmet deres. Etterforskerne fant henne ikledd pyjamas og med fire skudd i hodet. Deretter dro Adam Lanza videre til skolen i morens bil.

Kort tid etter at Adam var fremme cirka 09:35 amerikansk tid skjøt han hull i vinduet ved siden av inngangen til skolen. Adam var ikledd svarte klær, gule ørepropper og en olivengrønn verktøyvest. De første rapportene som kom ut fortalte at Adam hadde på seg en beskyttelsevest, men det skulle vise seg at dette ikke stemte. Noen av de tilstedeværende på skolen hørte de første skuddene gjennom et intercom-system som var installert på skolen for morgensamlinger og andre arrangement.

De første som observerte skuddene var rektor Dawn Hochsprung og psykolog Mary Sherlach som hadde et møte med andre fakultetsmedlemmer. De hørte skudd, men kjente ikke igjen lyden. Dawn Hochsprung, Natalie Hammond og Mary Sherlach gikk for å finne kilden til lydene og gikk mot hallen der de støtte på Adam. En ansatt som var på møtet fortalte at de tre kvinnene skrek «Skyter! gjem dere!». Dette førte til at fakultetsmedlemmene rakk å gjemme seg og redde livet. En assistent hørte skudd. En lærer som gjemte seg i matematikklabben hørte skolens vaktmester Rick Thorne rope «Legg ned pistolen!» - Thorne overlevde. Lanza drepte både Hochsprung og Sherlach. Hammond ble truffet først i beinet, og deretter påført et annet skuddsår. Hun lå i gangen og hørte ikke noe mer støy, hun krøp tilbake til konferanserommet og presset kroppen sin mot døren for å holde den lukket. Hun ble senere behandlet ved Danbury sykehus.

En atferdsterapeut som hadde vært ansatt i en uke på skolen for å jobbe med elever som trengte ekstra behov, og femten elever i Rousseaus klasse ble alle drept. Fjorten av barna ble funnet døde på stedet, et barn var såret og brakt til sykehus for behandling, men ble senere erklært død. De fleste av lærerne og elevene ble funnet trengt sammen på badet. En seks år gammel jente, den eneste overlevende, ble funnet av politiet i klasserommet etter skytingen. Hun hadde gjemt seg i et av hjørnene på badet under skytingen. En prest som representerte familien fortalte at hun hadde overlevd massakren ved å ligge stille og spille død. Da hun kom til sin mor, sa hun: «Mamma, jeg er har det bra, men alle vennene mine er døde.» Barnet beskrev Adam Lanza som «en veldig sint mann.» En jente som gjemte seg på et bad sammen med to lærere fortalte politiet at hun hørte en gutt i klasserommet som skrek: «Hjelp meg! Jeg vil ikke være her!», men Lanza svarte: «Vel, du er her», etterfulgt av hamrende lyder.

En ni år gammel gutt fortalte at han hørte Adam si: «Opp med hendene !» og noen andre febrilsk skrike «Ikke skyt!». Han hørte også mange folk skrike og hørte mange skudd over intercom-systemet, mens han, hans klassekamerater og hans lærer tok tilflukt i et kott i gymsalen. Diane Day, en skoleterapeut som hadde vært på fakultetets møte med Hochsprung, hørte skrik, etterfulgt av flere skudd. En annen lærer, som var en ny førskolelærer ved skolen, ble såret i angrepet. Mens hun lukket en dør lenger ned i gangen, ble hun truffet i foten av skuddene fra. Adam gikk aldri inn i dette klasserommet.

Etter å ha drept Hochsprung og Sherlach, Gikk Adam Lanza inn på hovedkontoret, men la tydeligvis ikke merke til at folk gjemte seg, og han gikk ut igjen i gangen. Helsesøster Sarah Cox gjemte seg under en pult på kontoret sitt. Hun beskrev senere i et intervju hvordan det var å oppleve å se Lanzas støvler bare cirka 6,1 meters fra skrivebordet. Adam ble stående noen sekunder og se seg rundt før han gikk ut av kontoret igjen. Sarah Cox og skolesekretæren Barbara Halstead ringte politiet og gjemte seg i et skap med førstehjelpssaker. De ble værende der nærmere fire timer. Vaktmester Rick Thorne løp gjennom gangene og varslet de andre klassene slik at de kunne gjemme seg.

Adam Lanza gikk mot en klasserommet til en førsteklasse i nærheten av kontoret han nylig hadde vært innom. Det er motstridende rapporter om den videre kronologiske rekkefølgen av hendelsene. Ifølge enkelte rapporter hadde klasserommets lærer Victoria Leigh Soto skjult noen av elevene i et kott eller på badet, og noen av de andre elevene gjemte seg under pulter. Soto gikk tilbake til klasserommets dør og låste den slik at Adam Lanza ikke kunne komme seg inn. Adam Lanza gikk på baksiden av klasserommet, og da han fikk se barna under pultene, skjøt han dem. Førsteklassing Jesse Lewis ropte til klassekameratene at de måtte løpe i sikkerhet, og flere av dem gjorde det. Lewis var ute da han ble skutt av Lanza. Et av de andre barna fortalte at Soto hadde flyttet barna til baksiden av klasserommet, og at de ble sittende på gulvet da Lanza kom inn. Verken Lanza eller noen av elevene i klasserommet hadde sagt noe. Lanza stirret på elevene som lå på gulvet, og rettet pistolen mot en gutt, men skjøt ikke på gutten. Han reiste seg og løp ut av klasserommet og var blant de overlevende. En rapport konkluderte med at seks av barna som rømte gjorde det da Adam Lanza stoppet skytingen, enten fordi våpenet forkilte seg, eller fordi han måtte lade. Ifølge den offisielle rapporten, som ble utgitt av statsadvokaten, sprang ni barn avgårde fra Sotos klasserom og overlevde, mens to barn ble funnet av politiet på toalettet der de hadde gjemt seg. 11 barn fra Sotos klasse overlevde, fem av dem ble drept.

Førsteklasselærer Kaitlin Roig (29) gjemte seg sammen med sine 14 elever på et toalett og barrikaderte døren, mens hun sa til elevene at de måtte være helt stille. Det antas at Adam passerte forbi klasserommet deres siden det var det første klasserommet på venstre side av gangen. Grunnen til at Adam ikke skal ha gått inn i klasserommet var fordi vinduet var tildekket. Skolen hadde laget noe i klasserommet noen uker tidligere og Adam trodde da at klasserommet ikke ble anvendt siden døren var låst og det var klistret papir over vinduet.

Skolebibliotekets ansatte Yvonne Cech og Maryann Jacob gjemte seg først på en liten del av biblioteket med 18 barn. Skolen brukte biblioteket til diverse praksisøvelser. Plutselig oppdaget de at en dør ikke ville låse seg, og de ba da barna krype inn i en bod, der Cech barrikaderte døren med et arkivskap.

Musikklærer Maryrose Kristopik (50), barrikaderte hennes fjerde klassinger inn i et lite kott. Lanza kom et lite øyeblikk senere, han begynte å sparke på døren og ropte, «Slipp meg inn!», mens elevene i Kristopiks klasse var helt stille.

To tredjeklassinger, som var ordensmenn, gikk nedover gangen til kontoret for å levere listen over fremmøtte elever samtidig som skytingen begynte. Lærer Abbey Clements trakk barna inn i hennes klasserom, der de gjemte seg.

Laura Feinstein, en lesespesialist ved skolen, fikk tak i to elever utenfor klasserommet og gjemte dem under pulter etter at de hørte skudd. Feinstein ringte til skolekontoret og prøvde å ringe til politiet, men mislyktes grunnet dårlig dekning på mobiltelefonen hennes. Hun gjemte seg i cirka 40 minutter med barna, helt til politiet kom inn i rommet og tok dem med ut.

Politiet hørte det siste skuddet klokken 09:40. De mener at det Lanzas selvmordsskudd, han skjøt seg selv i bakhodet. Våpenet han drepte seg med var en Glock 20SF, de fant han i klasserom nummer 10. I nærheten av ham var en svart boonie-lue og tynne rammebriller. Glocken ble også funnet i nærheten av Lanza, men riflen lå flere meter fra ham. En SIG Sauer P226, som ikke ble avfyrt under hendelsen ble også funnet.

Etterforskerne fastslo at Lanza ladet ofte under skytingen, noen ganger skjøt han bare femten runder fra et tretti runders magasin. Han skjøt alle utenom to av ofrene flere ganger. Det meste av skytingen fant sted i de to første klasserommene nær inngangen til skolen. Av de døde var åtte gutter og tolv jenter, alle mellom seks og sju år, og de ​​seks voksne var alle kvinner som jobbet på skolen. Kuler ble også funnet i minst tre biler utenfor skolens område, noe som fikk politiet til å anta at Lanza skjøt mot en lærer som sto i nærheten av et vindu. Da politiet intervjuet overlevende, sa en lærer at han/hun husket å høre Lanza rope flere ganger slike ting som: «Se på meg!», «Kom hit!» og «Se på dem!».

Konspirasjonsteorier

[rediger | rediger kilde]
Radioverten Alex Jones mener hendelsen aldri fant sted og at det er iscenesatt av myndighetene for å konfiskere våpnene til den amerikanske befolkningen.

Konspirasjonsteorier rundt skoleskytingen har florert på internett, og mange beskylder myndighetene for å ha iscenesatt massakren for å legitimere nye våpenlover og konfiskering av befolkningens våpen. Mange familier og sentrale personer som har gått frem i media og snakket åpent rundt hendelsen, har fått oppleve konspirasjonsteoretikere på kroppen. Mange har blitt trakassert og opplevd sjikanerende tilsnakk.

I mai 2014 stjal 28-år gamle Andrew David Truelove minnesmerker fra en lekeplass dedikert til ofrene Grace McDonnell og Chase Kowalski. Senere ringte han til foreldrene til Grace McDonell der han fortalte hvorfor han stjal minnesmerkene og kalte deres datters død for en spøk og at de var «skuespillere». Han ble arrestert den 30. mai 2014 og minnesmerkene ble funnet i hjemmet hans.

Personer som hardnakket har påstått at skytingen er svindel eller iscenesatt er Jim Fetzer, Sofia Smallstrom, Wolfgang Halbig og Alex Jones. Jim Fetzer skrev boken Nobody Died at Sandy Hook: It Was a FEMA Drill to Promote Gun Control. Boken har blitt tilbakevist av flere personer og organisasjoner som jobber med å motbevise konspirasjoner. Sofia Smallstorm har laget en dokumentar om massakren. Konspirasjonsteoretikeren og radioverten Alex Jones har også sagt at myndighetene står bak.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Wikinews Wikinews: Dozens dead in Connecticut school shooting – relatert engelskspråklig nyhetssak