Acker Bilk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Acker Bilk
Bernard Stanley Bilk
Født 28. januar 1929[1]
England Pensford, Somerset, England
Død 2. november 2014 (85 år)
England Bath, Somerset, England
Yrke Klarinettist
Nasjonalitet engelsk
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenen
Sjanger Pop, easy listening, dixieland
Instrument Klarinett
Aktive år 1954–2000, 2001–2002
Plateselskap Atco, EMI, Columbia Records,
Castle Records, Philips Records, Stomp Off Records, GNP Records, Lake Records
Nettsted Acker Bilks offisielle nettsted

Bernard Stanley «Acker» Bilk (født 28. januar 1929, død 2. november 2014[2]) var en engelsk jazzmusiker som spiller klarinett. Han er kjent for sitt varemerker som er hans fippskjegg, bowlerhatt og stripete vest. Han ble utnevnt til medlem av Order of the British Empire for sine musikalske tjenester for Storbritannia.

Bilks foreldre ønsket at han skulle lære seg å spille piano, men som en ung gutt, fant Bilk sin kjærlighet til friluftsliv og blant annet fotball. Han mistet to av sine fortenner under en fotballkamp og han mistet en halv finger på grunn av en ulykke på slede. Begge disse skadene har Bilk senere hevdet å har påvirket hans spille-stil på klarinetten.

Bilk lærte seg å spille klarinett da han tjenestegjorde i Royal Engineers etter at hans militære kollega og gode venn John A. Britten ga ham en klarinett i gave som han hadde kjøpt på en lokal basar, og som han egentlig ikke hadde noe bruk for. Han skrev sangen «Stranger On The Shore» for en britisk TV-serie og sangen ble brukt som tittelspor. Denne singelen ble ikke bare en stor musikalsk hit i Storbritannia, der den holdt seg på listene for en bemerkelsesverdig periode på hele 55 uker. Den ble også en populære hit i på amerikanske hitlister.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Researcha
  2. ^ «Acker Bilk - obituary». The Telegraph. 2. november 2014. Besøkt 4. november 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]