Acilius sulcatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Acilius sulcatus
Foto: James K. Lindsey
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acilius sulcatus
(Linnaeus,, 1758)
Norsk(e) navn: Acilius sulcatus
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Vannkalver
Slekt: Acilius
Habitat: terrestrisk og limnisk
Utbredelse: Europa,
 ?

Acilius sulcatus er en bille som tilhører familien vannkalver.

I Norge finnes over hele landet. Den kan forveksles med den lignende arten Acilius canaliculatus, men denne er ikke like vanlig.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Acilius sulcatus har en oval fasong slik som hos alle vannkalver. Hode, bryst og bakkropp danner én kurve, noe som reduserer vannmotstanden når de svømmer. Hodet er bredt og noe skovlformet, med en mer eller mindre skarp fremkant. Brystet (pronotum) er bredere enn langt. Brystskjoldet (pronotum) er mørkt og kantet med gult hele veien rundt, det har en markert gul avlang flekk midt på. Kroppen er nokså flattrykt, mye bredere enn høy. Dekkvingene har langsgående striper. Fasettøynene er relativt små og ikke utstående. Antennene er trådformede.

Den er mellom 16 og 18 millimeter lang som voksen. Larven er i sine siste larvestadier omtrent dobbelt så stor, nær 30 millimeter.

Fargen er svart og gul. Brystskjoldet (pronotum) er kantet med gult hele veien rundt.

Hunnen har alminnelige framføtter, mens hannen har brede framføtter. De er utvidet med noen sugeskåler den bruker under parring, for å holde seg fast på hunnens rygg. Bakbeina er typiske for vannkalver. Leggene (tibiae) og fotleddene (tarsene) er avflatet og utstyrt med tette frynser av lange hår som virker som årer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne billene, og særlig larvene, er grådige rovdyr. Både de voksne billene og larvene er raske og elegante svømmere. Larvestadiene er i ferskvann. De voksne vannkalvene flyr godt og kan derfor påtreffes et stykke fra vannet. Vannkalvene svømmer raskt med symmetriske bevegelser, det vil si at begge beina i et par går framover og bakover samtidig. Acilius sulcatus finnes i stillestående ferskvann, både i mer næringsfattige myrdammer og i vegetasjonsrike (næringsrike) dammer. De har ikke gjeller og er avhengige av å hente oksygen fra luften. Man kan se både voksne og larver hengende fra vannoverflaten, der bare bakkroppsspissen bryter overflatehinna. De voksne billene lagrer luft under dekkvingene.

Acilius sulcatus tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der vannkalvens indre og ytre organer endres. Acilius sulcatus lever i ferskvann både som larver og som voksne. Det eneste stadiet som er på land er puppestadiet. Når larven er fullt utvokst, kryper den på land, graver ut et kammer i løs jorden eller lignende, hvor puppestadiet tilbringes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]