Abu Ma'shar al-Balkhi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Abu Ma'shar al-Balkhi
Født10. august 787 (juliansk)
Balkh
Død9. mars 886 (juliansk) (98 år)
Wasit
Beskjeftigelse astronom, astrolog, matematiker, filosof
Nasjonalitet Iran
Fagfeltmatematikk

Ja'far ibn Muḥammad Abū Ma'shar al-Balkhī (født 10. august 787 i den persiske provinsen Balkh (nå i Afghanistan), død 9. mars 886 i al-Wasit i Irak), også kjent som al-Falaki, Albumasar eller Ibn Balkhī (også Albusar og Albuxar) var en persisk matematiker, astronom, astrolog og islamsk filosof. Mange av hans verk ble oversatt til latin og var godt kjent blant mange europeiske astrologer, astronomer og matematikere (mathematici) i den europeiske middelalderen. Han skrev også om Perserrikets antikke historie.

Astrologi og naturfilosofi[rediger | rediger kilde]

Richard Lemay har hevdet at skriftene til Albumasar var svært sannsynlig den viktigste opprinnelige kilden til Aristoteles' teorier om naturen for europeiske forskere, og disse kildene strekker seg tilbake til tiden rundt midten av det 12. århundre.[1]

Det var ikke før senere i det 12. århundre at de opprinnelige bøkene til Aristoteles om naturen begynte å bli tilgjengelige på latin. Verkene til Aristoteles om logikk hadde vært kjent tidligere, og Aristoteles var allment anerkjent som «logikkens mester». Men i løpet av det 12. århundre forvandlet Aristoteles seg til «mester for dem som vet», og spesielt en mester i naturfilosofi. Det er spesielt interessant at arbeidet til Albumasar (eller Balkhi) i spørsmålet er en avhandling om astrologi. Dens latinske tittel er Introductorium in Astronomiam, en oversettelse av det arabiske Kitab al-mudkhal al-kabir ila 'ilm ahkam an-nujjum, og avhandlingen ble skrevet i Bagdad i år 848 e.Kr. Den ble oversatt til latin først av John av Sevilla i år 1133, og igjen, mindre bokstavelig og forkortet, av Herman av Kärnten i 1140 e.Kr.[2] Amir Khusrav nevner at Abu Mashar kom til Benaras (Varanasi) og studerte astronomi der i ti år.

Verk[rediger | rediger kilde]

Oversettelse av Albumasars verk De Magnis Coniunctionibus («De store konjunksjoner») til latin (Venezia, 1515).
  • De magnis coniunctionibus, redigert og oversatt av K. Yamamoto, Ch. Burnett, Leiden, 2000, 2 bind (arabisk og latin)
  • De revolutionibus nativitatum, redigert av D. Pingree, Leipzig, 1968 (gresk)
  • Introductorium maius, redigert av R. Lemay, Napoli, 1995–1996, 9 vols. (arabisk tekst og to latinske oversettelser)
  • Ysagoga minor, redigert og oversatt av Ch. Burnett, K. Yamamoto, M. Yano, Leiden-New York, 1994 (arabisk og latin)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Richard Lemay, Abu Ma'shar and Latin Aristotelianism in the Twelfth Century, The Recovery of Aristotle's Natural Philosophy through Iranian Astrology, 1962.
  2. ^ «Introduction to Astronomy, Containing the Eight Divided Books of Abu Ma'shar Abalachus». 1506. Besøkt 16. juli 2013. 

Videre lesing[rediger | rediger kilde]

  • Pingree, David (1970). Abū Ma'shar al-Balkhī, Ja'far ibn Muḥammad. 1. New York: Charles Scribner's Sons. s. 32–39. ISBN 0684101149. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]