Abu-Mahmud Khojandi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abu-Mahmud Khojandi
Født940Rediger på Wikidata
Kodzjent
Død1000Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMatematiker, astronom, astrolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetBuwayhid
Samanid Empire
ArbeidsstedBuwayhid
FagfeltMatematikk, astronomi

Abu Mahmud Hamid ibn Khidr Khojandi (kjent som Abu Mahmood Khojandi, Alkhujandi eller al-Khujandi, persisk: ابومحمود خجندی, c. 940 - 1000) var en persisk astronom og matematiker som levde sent i det 10. århundre og bidro til å bygge et observatorium nær byen Rayy, nær dagens Teheran i Iran. Han ble født i Khujand og en bronsebyste av han finnes i en park i dagens Khujand, nå en del av Tadsjikistan.

De få fakta om Khujandis liv som er kjent kommer fra hans etterlatte skrifter og fra kommentarer gjort av Nassereddin Tusi. Ut ifra kommentarene til Tusi er det ganske sikkert at Khujandi var en av herskerne av de mongolske stammene i Khujand-regionen, og dermed må ha kommet fra adelen.

Astronomi[rediger | rediger kilde]

I islamsk astronomi jobbet Khujandi under beskyttelse av Buwayhid Amirs ved observatoriet nær Rayy, Iran, hvor han er kjent for å ha konstruert den første store sekstanten 994 e.Kr. Denne ble bygget for å bestemme jordens aksehelning («skjevheter i ekliptikken») med høy presisjon.

Han fastslo aksehelningen til å være 23°32'19" for året 994 e.Kr. Han bemerket at målinger av tidligere astronomer hadde gitt høyere verdier (indiske: 24°, Ptolemaios 23° 51') og oppdaget da at aksehelningen ikke var konstant, men at den i virkeligheten var avtagende. Hans målinger av aksehelningen av imidlertid ca. 2 minutter for liten, sannsynligvis på grunn av at det tunge instrumentet satte seg i løpet av observasjonene.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Al-Khujandī, Abū Maḥmūd Ḥāmid Ibn Al-Khiḍr, Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008
  2. ^ O’Connor, John og Robertson, Edmund F. «Abu-Mahmud Khojandi». MacTutor History of Mathematics archive. Universitetet i St. Andrews. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]